Най-очевидната констатация за предизборната ситуация у нас е, че партиите са изморени. Говорим за умората в избирателя, но сякаш пропускаме умората на партиите. Партиите са изморени, партийният актив е изморен, партийните пиари са изморени - личи безидейност и слабост на кампанията. В първата десетдневка на кампанията има липса на  активност  и качествени идеи, има отчетлива липса на свежест. Отсъства разбирането у големите партии, че трябва да предложат нов прочит на тази ситуация, те изглеждат вяли, апатични  и с нежелание чакат да мине тази кампания и да видят поредните резултати от които всички няма да са особено доволни. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус", съсобственикът на “Галъп интернешънъл болкан" Петър Кичашки.

Според него по нищо не личи в България, че ще се провеждат избори. "Знаят го 1000 души в България, които се интересуват интензивно от политика, за останалата част от аудиторията по нищо не се разбира, че съществува кампания, освен по наличието на билбордове из страната и плакати. Причината за това е, че в момента, в който стана ясно, че вървим към 7-те поред предсрочни парламентарни избори, партиите влязоха в кампания. Наблюдава се и вредният, но все по-засилващ се елемент на партиен трибализъм. Партиите гледат на себе си като племена, които не са устроени така, че да търсят диалог и съгласие, за да формират управление на държавата. Те гледат на себе си като на субекти, на които свише им е спуснато, че те са тези месии, които трябва да спасят България. Това е дълбоко невярно, грешен подход и е една от причините да сме в тази криза, защото отсъства нормален политически диалог. Партиите чертаят червени линии помежду си, базирайки се на персони и личности - с този не може, с онзи може. А не базирайки се на политики и на ценностни разбирания по пътя, по който трябва да върви държавата. Това е една от основните причини, поради които се намираме в тази криза, която продължава вече 4 години, един стандартен мандат на правителството го  изкарахме в тежка криза и разделение", обясни Петър Кичашки.

Полемиката около бъдещия министър-председател всяка партия  я пречупва през собствения си интерес. “Опасно е да вървим по линия на този митичен равноотдалечен премиер, ние това сме го играли вече. ГЕРБ предложиха такъв експерт, утвърден в своята област като проф. Габровски, които не получи никаква подкрепа и впоследствие изчезна от политическото пространство. Този тип политика няма как да сработва в България. Примерът с Марио Драги, който от ПП-ДБ дават е неудачен, поради две обстоятелства. Италия е огромна държава, тя разполага с голям човешки ресурс, а ние сме малко над 6 млн. души. Странно е откъде ще го намерим този човек, който хем да е активен, хем да е равно отдалечен от всички партии. Такава фигура, ако съществуваше, щеше да бъде вече показана. Няма как в условията на нашата държава да извадим от ръкава си митична фигура, която ще дойде и ще разреши всички проблеми на държавата.  Второто обстоятелство, с което е неудачно сравнението с Драги, е на нивото на политическата култура на италианския народ и на политическата култура на италианските партии. Там разбирането за политиката не е политика, която се крие зад безпартиен кандидат, а е политика, която търси да излъчи обединителна фигура. Ние не разполагаме с такива фигури, но това е опит на партиите да се скрият зад една такава фигура, а не да поемат отговорност за управлението, което тази фигура ще предложи. Това е римейк на Беровото управление, помним този период на управление като беровизация на държавата, когато избуяха мутренските групировки. Имахме министър-председател, за да разберем, че България може и без министър-председател. Това е рецепта, която ще задълбочи кризата, няма да я реши", подчерта Петър Кичашки.

Според експерта в кампанията послания и кампанийни дейности няма, чува се ехото на тишината. "Политическите партии чакат с досада да мине тази кампания. Горе-долу както ги разпредели и в предишните 6 избора. Никой на терена не прави някаква активна кампания. По отношение на ГЕРБ има активизация. Лидерът Борисов обикаля из страната, прави предизборни събрания от Силистра до София, образно казано той присъства. ГЕРБ се опитват да изградят образа на партия-победител, партията обречена да носи плаща на победител. Но те са наясно, че победата е такава, че не предполага самостоятелно управление. Победа, която предполага на тях да се падне тежката отговорност по съставяне на правителство, но не е победа, която да им гарантира управлението. Те са в неизгодна позиция от една страна да са тези, които ще инициират разговор за правителство, и не могат да си позволят да изпуснат момента и сега да няма правителство. Струва ми се, че ПП-ДБ са разположени по-добре да спечелят второто място, те разполагат с електорален резерв, база която би могла да им послужи като плацдарм за разрастване. “Възраждане" е постигнала своя електорален таван, няма резерв, тази ниша на русофилските избиратели е тясна, а за нея се борят много формации. По-скоро  те няма накъде да растат, докато не си разширят посланията, а в първата десетдневка на кампанията, като че ли не разбират нуждата от такова разширяване", заключи Петър Кичашки.