Най-честите признаци, които ни карат да се замислим въобще, че може би е време да потърсим други варианти за работа, са разнообразни. Нежеланието за работа е най-големият признак, че е дошло време човек да си потърси нова работа или дори да започне кариера в някаква нова сфера. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ HR специалистът Петър Джугански.

"Има и умора от дадена работа, когато човек е поработил в определена сфера и позиция, стресът също е един от признаците, че е хубаво да сменим или работното място или въобще професията,“ обясни специалистът.  

Един от важните съвети е човек да е наясно със себе си и да не прави тая промяна прекалено прибързано, да сме осъзнали какво искаме, какво търсим, защо искаме да сменим работа. "Хубаво е все пак да имаш някаква идея какво искаш да правиш с живота си и кариерата, с работа, семейството. Тогава нещата се случват по много по-добър и различен начин,“ обясни той.

Добре е да се направи проучване на пазара на фирмите, особено в сектора, в който работим, за да разберем дали условията там са по-добри. "Когато има един по-добър поглед на това какво правят конкурентните нам компании, това ни помага за взимането на информирано решение, а и при преговорите и с настоящия ръководител,“ каза той.

Хубаво е, ако сме решили да сменяме работата си, да не го правим стихийно, в последния момент да сме принудени да приемем това, което ни се предложи, дори и да не е най-добрият за нас вариант, "а да почваме отдалече и в един момент като ни дойде добра оферта и ние вече сме решили, че със сигурност искаме да си ходим, да си тръгнем“.

Най-сигурният начин човек да се озове на интервю някъде е да има кой да го препоръча –  вътрешен служител, каза Петър Джугански: "Обаче, ако нямаме кой да ни препоръча, е хубаво да направим някаква връзка или в LinkedIn, или във Facebook, да си направим една хубава автобиография и да кандидатстваме смело.“