Всички лъжи трябва да се опровергават, за да може българските граждани да не загубят надеждата. Това каза Кирил Петков пред сградата на съда по повод заведеното от него дело срещу Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Днес сме тук, за да опровергаем една голяма лъжа, която беше тук в последните 3 месеци за газовите посредници. Решихме, че само българският съд като институция може да даде истински отговор на българските граждани. Аз съм абсолютно сигурен, че Борисов няма да се появи на това дело. Сигурен съм, че лъжите, които са свързани и с Мариците, и с това, че зимата ще бъде студена и гладна, и с това, че бюджетът сме го счупили, всичките тези лъжи трябва да се опровергават, за да може българските граждани да не загубят надеждата, че има политици, които се борят за каузата, не искат да се обогатяват и вярват, че корупцията е нещо лошо. Аз съм тук, за да се боря за надеждата на българските граждани", заяви Петков.

Петков обяви, че цялостния иск към Борисов е за половин милион лева с първа стъпка частичен иск за 10 000лв.

"Идеята е да докажем, че той лъже за 10 000лв. и след това внасяме за цялостния иск", разясни той. 

Съпредседателят на ПП завърши с коментар за връщането на втория мандат като обясни, че всички политици са заобиколени с политическа реторика, която определи като "почти шизофренична".

"От една страна всички искат правителство, от друга, видяхме миналата седмица, че даже не искаха да говорят за най-важните приоритети на България", каза Петков.

На въпрос от журналисти дали има шанс за разбиране между ПП и ГЕРБ Петков отговори, че става въпрос за принципни политики.

"Ако можем да се разберем за антикорупционната политика, за сменянето на главния прокурор, за възможността никой да не е над закона, това е тема

, по която винаги сме готови да седнем. Но когато от сутрин до вечер казваме, че сме готови да се разберем и идва закона за протектиране на хората, които дават сигнал срещу корупция и тези партии гласуват против, разбираме, че между реториката и действията е цялата разлика.", обясни той.

"Вярвам, че е много малък шанса да има правителство с трети мандат", заключи Петков.