Разбрахме се държавата да се фокусира върху данъците. Това, което е важно, е първо парите да се съберат във фонда за сигурност на българската енергетика. Това каза съпресдедателят на ПП Кирил Петков в парламента по повод заявката на ГЕРБ да внесе проект на решение за отнемане на дерогацията на "Лукойл", предаде репортер на "Фокус".

Интересен момент е, че самият Петков не потвърди за компенсацията от 0,73 стотинки за горивата, която бе обявена от съпредседателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и председателя на енергийната комисията в НС и депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев като изпълнение след събирането на задълженията на "Лукойл". Той уточни, че първо трябва да бъдат събрани данъците и едва тогава да се направи преценка какъв ще е размерът на компесаторната мярка.

От ПП не виждат смисъл да се направи прекратяване на дерогацията след 7 дни, защото това може да доведе до стрес на пазара. Петков припомни, че "Лукойл" имат стари загуби, които искат да използват. "Според нас, обаче, това не може да се случи - и ние призоваваме да не се опитват да не плащат данъците си, като използват стари данъци", категоричен бе Петков.