"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях", написа в профила си в социалната мрежа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Цялата сила на Пеевски идва от три места: алчност и страх на калинките в институциите; Борисов е дал партията си под наем заради собственото си спокойствие; ниската избирателна активност, иначе депутатите му могат да паднат наполовина още на следващите избори ако вдигнем броя на гласуващите. Можем да откажем и отказваме правителство с първия мандат. Това е силата на свободата", допълни той.

По-рано Росен Желязков върна изпълнен първия мандат. Това се случи веднага след приемането на първия проучвателен мандат. 

"Проучвателният мандат е голяма отговорност и изпитание, предвид силно фрагментирания парламент и въздържането на мнозинството български граждани да вземат участие в изборите, което неизбежно се отразява на легитимността на институциите. За преодоляването на това ще са необходими системни усилия в защита на обществения интерес", каза държавният глава.