В "Заедно в час“ сме си поставили за цел да предоставим равен достъп до качествено образование за всяко дете. Това каза Петко Иванов – ръководител "Технологии, операции и маркетинг“ в "Заедно в час“, в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“

По думите му българското образование не е ефективно, не подготвя децата за пазара на труда и не развива необходимите им умения, за да могат те да се реализират и да са активни граждани. "Има една много голяма ножица в постиженията на децата в зависимост от това какъв е техният произход, какви са доходите и образованието на родителите. Независимо от това къде е родено едно дете, то трябва да има възможност да реализира пълния си потенциал“, категоричен бе Петко Иванов.  

Програма "Училище за пример“ се фокусира върху подготовката и обучението на лидерските и учителските екипи така, че да могат те да изградят устойчива визия за успеха на своите ученици. Програмата е двугодишна. "По време на обучението даваме възможност на лидерските екипи да изградят такива структури в самото училище, в които да може всеки учител да разбира каква е цялостната стратегия и визия на училището за успеха на учениците. Лидерският екип подкрепя учителите да прилагат тези по-ефективни методи на преподаване. Много е важно децата да учат през преживяване и с реални примери, които са близки до техните интереси и тяхното разбиране за света. Много е важно учителите да могат да поставят ученика в центъра, той да изследва света, да решава проблеми с други ученици. По този начин не само придобива знания, но и ключови умения“, обясни Петко Иванов.  

Преди две години стартира и платформата prepodavame.bg, като целта й е да предоставя ресурси и професионално развитие на учители, директори и образователни експерти. "Имаме и доста ресурси за родители, защото те също са много важна и ключова страна в обучението и възпитанието на децата. Фокусираме се много върху уменията на ХХІ век – дигитална, финансова, медийна грамотност, критично мислене. Даваме проектно базирани, готови уроци, работни листове, наръчници на учителите, които директно да приложат в училище“, поясни Иванов.  

За експертите на "Заедно в час“ много важна е и оценката на въздействието. "Опитваме се да обобщаваме това ноу-хау с надеждата то да бъде припознато на системно ниво. Оценяваме и нашата дейност. Искаме да сме сигурни, че това, което правим, наистина има въздействие. Затова измерваме и резултати, насочени към учителите, и резултати, насочени към децата, така, че да сме сигурни, че вложените средства и усилия дават наистина реален резултат. Това е нещо, което липсва в системата на образованието. Много е важно, когато въвеждаме дадена политика, когато следим за качеството на обучение и преподаване в дадено училище, това да е с много ясен стандарт, какво се очаква, как трябва да изглежда качественото преподаване и да има реално замерване къде нещата се получават добре, къде – не, къде има нужда от повече подкрепа. Всичко това трябва да бъде ясно разписано, изчистено и подкрепено с достатъчно ресурси“, обясни експертът.  

Статистиката показва, че 2/3 от учителите, минали през програма "Нов път в преподаването“, остават да преподават. За сравнение данните показват, че след третата година едва 10% от младите учители остават в клас, посочи още Петко Иванов.