За да бъде решен проблемът с мръсния въздух в София, трябва да бъде сменено управляващото мнозинство - те доказаха, че нямат нужните компетенции и политическата воля. Това каза Петко Димитров – общински съветник от БСП и член на Комисията по финанси и бюджет на Столичния общински съвет, в предаването "Софийска трибуна“ – продукция на Столичната организация на БСП, излъчена на честотите на софийската програма на Радио "Фокус“.



"Всяка година сме свидетели на това как парите за почистване на града ни се разходват неефективно и въпреки ежегодното увеличени на средствата, заделени по план-сметката за чистотата, София продължава да е мръсна, прашна, да е на челните места в класации за най-мръсен град и за град с най-лошо качество на атмосферния въздух и други подобни печални статистики. Истината е, че лошото управление на града струва не само повече пари на столичани, но плащат и с цената на своето здраве, което е сериозен проблем. И също така смятам, че ГЕРБ и управляващото мнозинство през последните години нямат нужните компетенции, а пък и политическата воля, за да се справят с този сериозен още веднъж казвам проблем“, каза още той.



Според него проблемът с мръсния въздух в София няма да бъде решен в най-кратки срокове.

"Столична община продължава да събира около 20 милиона лева - повече от такса "Смет“, като тази сума след това не се изразходва по предназначение. По закон парите, които се събират от тази такса, трябва да бъдат разходвани само и единствено за дейностите по чистотата. И поради това според нас тази такса може да бъде намалена. БСП през последните години предлага намаляването й да бъде с 10 на сто. Също така направихме предложение да бъде актуализиран и графикът за почистване на софийските улици, на само като честота - колко често да бъдат почиствано, а също така и като метод на почистване. С други думи, крайно време е миенето с маркучи и метли да бъде заменено с механично почистване, както във всички европейски столици. Нека не забравяме, че все пак София е и европейска столица. Също така, за поредна година разходите, които са извършени към деветмесечието за ръчно метене на тротоари и улични платна, 4,5 пъти надвишават тези, извършени за механизирано метене, които са едва 2,4 милиона при 14 милиона общо, похарчени за ръчно метене, срещу което сме наясно, че не е достатъчно ефективно и показва, че проблемите са сериозни откъм ефективността на почистването“, обясни Петко Димитров.



По думите му няма да бъде увеличена таксата за битови отпадъци, която се събира от столичани, защото няма аргументи за такова нещо.



"Най-вероятно ние ще предложим да бъде намалена, предвид събраните средства от такса "Битови отпадъци“. Само за 2019 и 2020 г. е формиран излишък в размер на 67 милиона от тази такса. Това мисля, че е достатъчно красноречиво“, коментира общинският съветник.



Той изрази надежда планирането за бюджета за 2022 година за Столична община да бъде направено по-разумно.

"Бюджетът отразява реални политики и ефектите от различни дефицити в един бюджет са дългосрочни. Пример за това мога да дам с яслите и детските градини. Ако навреме бяхме залагали средства за справянето с този проблем, поетапно, сега щеше да е вече част от историята. И важно е също така перата да бъдат съобразни с административния капацитет на Столична община, защото всяка година сме свидетели на сериозни неизпълнения по ключови за гражданите теми и ресори. Всяка година на обсъжданията на бюджета ГЕРБ тича по медиите да размахват и да обясняват за приоритетите в бюджета и в повечето случаи те залагат основни приоритети на принципа на кризисния пиар. Нещо, което е било интересно в последните месеци, нещо, което вълнува гражданите горещо, те си го обявяват за техен приоритет и след изтичането на годината се оказва, че именно по тези приоритети има изпълнение на 50-60%, което реално означава неизпълнение с 30-40%, по някой път и повече. И това наистина мога да кажа, че е фрапиращо“, каза Петко Димитров.



Той посочи и кои трябва да бъдат приоритетите в бюджета според социалистите. Общинският съветник подчерта, че от групата на БСП винаги са били за справянето с хроничните проблеми на града – детските ясли и градините, здравеопазването, което по думите му винаги е било неглижирано до настъпването на COVID кризата.



"Също така подобряване на инфраструктурата, и то като говорим за инфраструктура, е хубаво да отбележа, че става дума за вътрешнокварталната инфраструктура. За съжаление в София вътрешнокварталната инфраструктура не е реабилитирана, не е подновявана от времето на социализма, което е доста сериозен проблем. Запазена марка на ГЕРБ през последните години стана инвестирането в лъскавия център на града, за сметка на крайните квартали, което води до сериозни дисбаланси в качеството на живот. Също така и предишни години сме настоявали за децентрализиране на инвестициите, т.е. 20% от инвестиционната програма да бъдат разпределени на районните администрации и за изразходването им да се направят различни допитвания до граждански организации, до квартални съвети и подобни други“, коментира той.

Според него трябва да се обърне внимание и на парите за спорт, защото по думите му те са под 1% от бюджета на общината. Петко Димитров определи това като крайно недостатъчно, що се отнася до спорта.



Той изрази надежда да се получи добро обществено обсъждане по бюджета.

"Миналата година гражданите не успяха да кажат своето мнение по бюджета, не успяха да вземат участие. Управляващите от ГЕРБ се оправдаха с пандемията – системата, която използваха за срещите, нямало как да се включат толкова много хора, нямало как да върви добре. Общо взето беше наистина пародия и това показа още един път, че те обичат да взимат решенията по неясен за гражданите начин“, каза още той.

Според Петко Димитров в сегашното управление на Столична община младите хора не са приоритет за управляващите.



"Липсата на каквато и да било жилищна политика, липсата на места в столичните ясли и детски градини, липсата на спортна инфраструктура – това, което преди малко казах, са все проблеми, които карат младите хора да се замислят дали всъщност София е градът, в който да израсне тяхното дете, да отгледат семейството си. Лошото качество на живот, което имат младите хора в столичния град, е причина за последваща емиграция. В този ред на мисли е много важно да се помисли по тези теми и да бъде обърната тенденцията, защото знаете, че и демографската катастрофа в България вече от едно десетилетие според мен е факт. Не е нещо, за което да говорим в бъдеще неопределено време, а по-скоро нещо, което се случва, и обичаме да се правим, че не виждаме слона в стаята“, коментира общинският съветник.

Габриела ГАНЕВА