Приветстваме електронната рецепта, но хартиената трябва да остане. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб". По думите й Хартиените рецепти са изключително необходими за нашите пациенти. "Хартиени рецепти има в цяла Европа, в Америка. Така че аз не виждам причина основателна тук, в България, да бъдем някакви иновация и да застрашим достъпа на пациентите до лечение“, заяви тя.

Нека вървим и към дигитализация, призова тя. "Това не е бъдещето, а настоящето. И ние трябва заедно да изградим тези електронни досиета, и нека да вървим в тази посока. Но да се намери механизъм, дали ще бъде с убеждение, с думи, дали ще бъде със смехотворни награди, както по времето на министър Кацаров часовниците за ваксините, каквото искат да направят, но наистина трябва електронни рецепти да се изписват и хартиените към тях“, предложи Георгиева.

Тя подчерта, че пациентите са притеснени от това, че не получават никаква информация. "Пациент няма информация от кое лекарство по колко да пие. А когато има хартиена рецепта се вижда: 3 х 1, 7 дни или 10 дни, през ден, през два, през три. Сега получават, ако въобще получат, по сигнали на пациентите за това, което действа в момента в НЗОК – ако получат някакъв код им запишат в рецептурната книжка, което нищо не им говори, а някои и това не получават“, обясни тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"