То е като във футбола – като нямаме български резултати, подкрепяме отбора на Австрия. Така коментира Атанас Пеканов възможността да изгубим осем милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в ефира на bTV.

Бившият вицепремиер по управление на европейските средства в служебния кабинет "Донев“ обясни, че България получава огромна сума спрямо БВП.

"Възпитано мога да кажа, че нещата не се движат със скоростта, с която трябва да се движат. Миналата седмица различни медии отразиха плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост в пасивна форма – България рискува да загуби милиарди. Все едно нищо кой знае какво не се е случило. Ако трябва да се изразя по-директно – не сме си свършили работата и затова няма да получаваме повече пари“, поясни той в предаването "Лице в лице“.

Атанас Пеканов подчерта, че става въпрос за осем милиарда, който принципно е трябвало да бъдат усвоени от нас до 2026 г. Според него тези пари са важни за всички сектори, но страната ни има генерален проблем – трудно ѝ е да прави реформи.

"То е като във футбола – нямаме резултатите, които искаме, и затова се налага да подкрепяме отбора на Австрия“, каза още той.

Според него през последната година страната ни не е придвижила нито една реформа, за да получи европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

Той е категоричен, че за разлика от Австрия и Холандия, България не може да си позволи лукса да загуби това финансиране. 

"Австрия, като не получава пари, си е построила метрото преди 50 години, няма да е проблем. Холандия няма да поиска пари, дойде ново правителство и каза, че няма да прави пенсионната реформа. Но за нас те са важни и нужди. Изглежда напълно реално да изгубим огромни суми, но има още две години за да наваксаме", алармира още Пеканов. 

По повод смяната на левовете с евро, той каза: "Утре ще излезе конвергентният доклад на ЕЦБ – той ще бъде негативен, защото не отговаряме на инфлационния критерий“. И допълни, че вероятно и догодина страната ни няма да влизаме в еврозоната.