За провеждането на справедлив съдебен процес и ефективни присъди за виновниците за т.нар. “възродителен процес" се призовава в сигнал, подаден до Военно-окръжна прокуратура от председателя на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Халил  Летифов и Хамид  Хамид - зам.-председатели на ПГ на ДПС в 50-тото Народно събрание.

“Повече от 30 години прокуратурата провежда разследване, което обаче така и не доведе до изправяне на съд както на идеолозите, а така също и на изпълнителите на престъпленията, целящи унищожаването на българските мюсюлмани заради тяхната етническа и религиозна принадлежност", се казва в сигнала. 

“Настояваме ръководената от Вас институция незабавно да предприеме действия по установяване и проверка на фактите за събитията от 1984г., както и за тези от 1989г. и на по-късен етап, като при установяване на извършени престъпления, да се пристъпи към повдигане на обвинения по чл. 416, ал. 1 от НК за извършване на геноцид срещу българските мюсюлмани", пишат вносителите на сигнала. 

Казва се още: “В този смисъл намираме за съществено да се установи престъпната роля и на предателите, които Държавна сигурност е инфилтрирала сред българските мюсюлмани, които първо са извършвали доносническа дейност, а на по-късен етап, използвайки справедливия гняв на жертвите на Възродителния процес, изградиха политико-икономически структури от мафиотско-олигархичен модел".

Само чрез ефективното преследване и предаване на съд на идеолозите на т.нар. “възродителен процес" от комунистическата партия, неговите преки извършители и на доносниците от Държавна сигурност, които се облагодетелстваха за сметка на жертвите на геноцида срещу българските мюсюлмани, справедливостта ще е налице.

В сигнала вносителите припомнят, че през 2022 г. Софийският апелативен съд постанови на Военно-окръжната прокуратура да продължи разследването за престъпленията срещу българските турци и мюсюлмани и отмени решението за прекратяване на наказателното производства. Това ще позволи да се избегне поредно неглижиране на случая с мотив, че е изтекла абсолютната давност за зверствата на комунистическия режим и репресивния апарат на тоталитаризма.

В заключение в сигнала се казва “считаме, че единствено чрез справедлив съдебен процес и ефективни присъди за виновниците за т.нар. “възродителен процес", България ще може да затвори срамната страница на комунистическото си минало и проваления от ДС преход и да се превърне в равноправен партньор на демократичния правов свят".