След оповестената днес информация за резултатите от проверката за статута на храма "Св. Николай Мирликийски", извършена от Върховна административна прокуратурата по сигнала, подаден от народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев, съм удовлетворен от това, че се потвърдиха нашите обосновани предположения за това, че собствеността на храма е на българската държава. Това заявява съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Очаквам министър Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на храма. Като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес и храмът ще бъде отворен отново за хората", казва още Пеевски.

Припомняме, че в края на септември месец тази година бе подаден сигнал до и. ф. Главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на храма “Св. Николай Мирликийски" от народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев.



Причина бе експулсирането на предстоятеля на Руската православна църква в София и двама белоруски свещеници, които бяха обвинени в шпионаж. Малко по-късно църквата затвори врати, а оттам се породи и спорът дали това е в правомощията й и коя държава е собственик на храма.