Българите започваме да мислим, да чувстваме, да усещаме света, дори родната действителност повече като личности, отколкото като политически същества. Хубаво, че тази година малко или много успяваме да се откъснем от политическите теми. Това каза основателят на платформата "Как се пише?“ д-р Павлина Върбанова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ в коментар на резултатите от класацията "Думи на годината“. Тя се провежда за трета поредна година. Организатори са Павлина Върбанова и Доротея Николова, която е журналист и преподавател по български език и литература. 

Победител в класацията за 2023 г. е "изкуствен интелект“ с 45% от гласовете.  

Павлина Върбанова посочи, че употребата на словосъчетанието "изкуствен интелект“ в българските медии през 2023 г. е нараснала почти пет пъти в сравнение с 2022 г. Това са данни от системата за глобален медиен мониторинг и анализи "Сенсика“, която е партньор в кампанията.  

На второ място в класацията "Думи на годината“ с 37% е думата "сглобка“. "Един термин от техническата сфера се оказа подходящ да означи едни особени отношения между управляващите. На хората във властта като че ли не им стигна или смелостта, или откровеността да използват думата "коалиция“ и ето как езикът им отмъсти чрез думата "сглобка“. "Сглобката“ според мен съдържа в себе си някакъв модел на взаимодействие – това успяхме, това направихме“, коментира Върбанова.  

"Времеубежище“ заема трето място в класацията с 35% от гласовете на хората. Думата е създадена от писателя Георги Господинов и е послужила и за заглавие на неговия роман, обясни специалистът. Това е сложна дума, съставена от две пълнозначни части. "Поне за мен като специалист думата е интересна с тази сложност, многопластовост и абстрактност. Между двете части на думата възникват много сложни отношения. Поне аз се запитах: това убежище във времето ли е, някъде, където може да се върнем и да си припомним едни добри отминали времена, или това е убежище от времето, в което в момента живеем и което може би ни потиска, разочарова, кара ни да се страхуваме“, коментира Павлина Върбанова.  

Доротея Николова посочи, че първите три думи в класацията са се откроили много силно спрямо останалите 7 във втория етап на "Думи на годината“.  

Темата за изкуствения интелект по думите й е много вълнуваща, но и страшна и с много неизвестни. "Тук се свързваме с глобалните тенденции и индивидуалистичните тенденции, това, което вълнува всеки в личен, в професионален план. Изкуственият интелект променя живота ни в много дълбок смисъл, той променя живота ни интелектуално, вероятно дори прекроява в някакъв смисъл нашия ум. Изкуственият интелект е възможност, но трябва да гледаме на него като наше творение, да го използваме като инструмент, защото малко се увличаме, залитаме психологически и си говорим с този езиков модел като с живо същество. Това са алгоритми и невронни мрежи, имитиращи устройството на нашия мозък, но само дотам. Той няма съзнание и трябва да си даваме сметка за това“, заяви Николова. 

"Сглобка“ от друга страна е дума, която променя и разширява значението си и придобива нов живот. "Това се случва често в езика. В момента го наблюдаваме в сгъстени темпове и можем да го регистрираме много ясно и с класацията "Думи на годината“, посочи Николова.  

Тя отбеляза, че за първи път в класацията място намират думи от сферата на културата. "Времеубежище“ е заглавие на романа на Георги Господинов, който получи "Букър“, но ние сме я написали с малка буква в нашата класация, защото в първия етап, когато събирахме предложенията, тя присъстваше предимно с малка буква и без кавички. Когато се вгледахме в нея, всъщност разбрахме, че това не е само заглавието на романа. Това е вече една самостоятелна дума, която хората започват да изпълват със значение, чува се отвсякъде и хората я припознаха, защото имат нужда от убежище, от пристан, от някакво място на спокойствие, обясни Доротея Николова.  

"Война“ е фаворитът за "Думи на 2022 година“, а през 2023 г. тя заема четвърто място в класацията с 22%. В същото време обаче сред предложенията за миналата година не присъстват думи, свързани с конфликта в ивицата Газа, отбеляза Николова. Темата за домашното насилие също не е била сред предложенията в първия етап на класацията. "А тя беляза голяма част от 2023 г. и се оказа, че всъщност неща, които са скривани и замитани под килима с години, сега трябва да започнем да ги осъзнаваме, приемаме и да правим някаква промяна, за да спре това, което се случва. Може би не сме готови, може би се страхуваме да се изправим срещу това, което се случва в домовете ни, а трябва“, коментира тя.