Има частни апетити към аудио-визуално студио "Орфей“. За това алармира Павел Павлов в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Той е директор на студиото, продуцент и режисьор. Студиото е създадено от Въло Радев като културен център. Това е единствената държавна студия с 30 дигитализирани български игрални филми със субтитри на 6 езика, припомни Павлов.

Допреди 20 дни студиото се издържаше от наеми на собствеността, която е спорна. "Днес сме изпълнителни продуценти на нов късометражен филм – "Новата Статуя“. Студиото е 100% държавно, но никога не е получавало държавна издръжка. Добри приходи сме давали директно в Министерство на културата“, каза Павлов.

Редно е да се подкрепят младите и талантливи хора, да се дава път на не комерсиалното – това може да става в "Орфей“. По плана за възстановяване няма как частна фирма да усвоява милиони – тази процедура трябва да мине през държавата, припомни той.

Навтора инстанция най-вероятно студиото ще премине в ръцете на частна, неколкократно прехвърляна фирма, фабрика за капачки. "Преди 45 г, когато държавата е била собственик на всичко, тя прехвърля тази площ и решава, че в центъра на София няма да има индустриално производство и няма да се замърсява околната среда. Тази фабрика отива в Кричим и им е наредено да предадат всичко на Министерство на културата.

Процесът започва наполовина и при приватизацията спира. Протоколът, в който фирмата трябва да предаде сградите и земята на държавата, е изпълнен наполовина - не го правят. Оттогава дъщерните им фирми се препродават неколкократно – в крайна сметка претендират, че тези 30 декара не са на българската култура, а са лични. На практика тази фирма няма дейност в момента – всеки може да види кои сгради се обитават от студиото и кои не. Искам хората да разберат, че "Орфей“ е тяхно студио – защо там да не се създават филми, да има спектакли и т.н?“, попита риторично режисьорът.