Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи светата Литургия в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя", съобщиха от сайта на БПЦ.

По време на причастния канон бе прочетено Окръжното послание на Негово Светейшество по случай Новата църковна година. "Измерваме времето по различни начини - има гражданска Нова година, финансова нова година, различните народи по различно време отбелязват началото на този цикличен годишен кръг. За нас, православните християни, благоприятната Господня година дойде с раждането на Господ Иисус Христос", се казва в патриаршеското слово.

По думите му сега е времето за покаяние, промяна и освещение. "Господ да ни помага да го търсим и да се утвърждаваме във вярата и в непреходните Христови добродетели, за да наследим вечността в Неговото царство. Честита църковна нова година", пожела патриарх Даниил. 

В народния календар празникът се счита за начало на нова стопанска година, затова се смята най-вече за земеделски празник. Започва есенната оран и сеитба, събират се орехи. На днешния ден църквата почита и свети Симеон Стълпник и неговата майка Света Марта.