Депутатите сформираха парламентарните комисии, които да работят за изработването на законодателството, което да бъде гласувано от 50-ото Народно събрание. Това се случи днес с гласуването на проекторешенията за определянето на техните състави, предаде репортер на "Фокус“.

ГЕРБ-СДС оглавяват общо 8 комисии. ПП-ДБ взимат 5, "Възраждане" - 4, докато ДПС са с 3, а БСП и ИТН са с по 2. 

Ето как бе направено разпределението на комисиите спрямо отделните политически сили:

Комисия по бюджет и финанси – От ГЕРБ-СДС номинираха Александър Иванов, Делян Добрев, Жечо Станков, Десислава Танева, Красимир Вълчев, Красен Кръстев и Теменужка Петкова, която е номинирана за зам.-председател.

От ПП-ДБ номинираха Асен Василев, който бе номиниран за зам.-председател, Венко Сабруте, Ивайло Шотев и Мартин Димтров. От "Възраждане“ номинираха Цончо Ганев, Йордан Тодоров, Димо Дренчев и Климент Шопов, който бе номиниран за зам.-председател. От ДПС предложиха Байрам Байрам за председател. Членове ще бъдат Йордан Цонев и Елван Гюркаш. От БСП Драгомир Стойнев и Петър Кънев. От ИТН Тошко Йораднов и Христинка Иванова.

Комисия по конституционни и правни въпроси – От ГЕРБ-СДС номинираха Анна Александрова, Бранимир Балачев, Марин Маринов, Георги Георгиев, Тервел Георгиев, Иван Минев Дафинка Семерджиева и Николай Братованов. От ГЕРБ-СДС предложиха Анна Александрова за председател.

От ПП-ДБ предложиха Стою Стоев, който бе предложен за зам.-председател, Надежда Йораднова, Людмила Илиева и Явор Божанков, от "Възраждане“ – Петър Петров, който бе предложен и за зам.-председател, Цвета Рангелова, Марагарита Махаева и Златан Златанов. От ДПС номинираха – Хамид Хамид, който бе номиниран и за зам.-председедател, Ертен Анисова и Цветан Енчев. От БСП номинираха Мая Димитрова, която ще бъде и зам.-председател. От ИТН – Павела Митова и Ивайло Костадинов.

Комисия по икономическа политика и иновации – Тя ще бъде председателствана от ДПС От ГЕРБ-СДС номинираха Александър Иванов за зам.-председател. От ПП-ДБ предложиха за зам.председател Йордан Иванов. От "Възраждане“ предложиха Борис Аладжов за зам.-председател. От ДПС издигнаха Елван Гюркаш за зам.-председател. От БСП номинираха Петър Кънев за председател на комисията, а Корнелия Нинова за член. От ИТН издигнаха Драгомир Петров и Ивайло Костадинов.

Комисия по енергетика – Председател на комисията ще бъде Делян Добрев. От ПП-ДБ предложиха за заместник-председател Радослав Рибарски. От "Възраждане“ номинираха Искра Михайлова за зам.-председател. От ДПС предложиха Станислав Анастасов, Халил Летифов и Надя Петрова. От БСП издигнаха за зам.-председател Драгомир Стойнев. От ИТН издигнаха Павела Митова за зам.-председател.

Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление – Александър Ненков бе предложен за зам.-председател на комисията. Йорданка Фандъкова бе предложена за член. От ПП-ДБ издигнаха Андрей Цеков за председател на комисията. От "Възраждане“ предложиха Константина Петрова за зам.-председател. Искра Михайлова пък бе номинирана за зам.-председател от ДПС в комисията. От БСП предложиха Борислав Гуцанов за зам.-председател. От ИТН издигнаха Иван Кючуков и Венцислав Асенов.

Комисия по външна политика – Председател на комисията е Бойко Борисов. ГЕРБ-СДС поискаха да се увеличи с още едно заместникпредседателско място.

От ГЕРБ-СДС в комисията влизат Георг Георгиев, Даниел Митов, Росен Желязков и Екатерина Захариева, която бе предложена за зам.-председател.

От ПП-ДБ Даниел Лорер, Ивайло Шотев и Стоян Михалев. От "Възраждане“ номинираха Ангел Георгиев, Ивелин Първанов и Кирил Тодоров, той бе номиниран и за зам.-председател. От ДПС номинираха Айтен Сабри и Джем Яменов, като него издигнаха за зам.-председател, БСП -Деян Дечев, а ИТН – Тошко Йорданов, който бе номиниран и за зам.-председател.

Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове – От ГЕРБ-СДС предложиха Деница Николова за зам.-председател на комисията. ПП-ДБ издигнаха Кирил Петков за председател. От "Възраждане“ издигнаха Стоян Таслаков и Димчо Димчев. От ДПС издигнаха Хатидже Вели и Искра Михайлова за членове на комисията. БСП издигнаха Красимир Йорданов за зам.-председател. От ИТН издигнаха Венцислав Асенов.

Комисия по отбранаХристо Гаджев ще бъде председател на комисията. От ПП-ДБ номинираха Богдан Богданов и Радослав Рибраски. От "Възрждане“ предложиха Ивелин Първанов за зам.-председател на комисията. От ДПС издигнаха Иво Цанев за зам.-председател. От БСП издигнаха за член Атанас Зафиров. От ИТН предложиха Александър Александров за зам.-председател.

Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред – Маноил Манев бе издигнат за председател на комисията. От ПП-ДБ Людмила Илиева бе номинирана за зам.-председател. От "Възраждане“ издигнаха Цвета Рангелова за зам.-председател. От ДПС номинираха Ертен Анисова за зам.-председател. От БСП номинираха Иван Иванов. От ИТН Александър Марков.

Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения – Тя се формира на паритетен принцип и се председателства на ротации на всяка от пленарните сесии.

От ГЕРБ-СДС предложиха Даниел Митов за първи ротационен председател и Христо Терзийски за член. От ПП-ДБ номинираха Атанас Атанасов и Бойко Рашков. От "Възраждане“ издигнаха Ангел Славчев и Димитър Гюрев. От ДПС предложиха  Хамид Хамид и Шендуан Халид, от БСП – Атанас Зафиров и Иван Петков, а от ИТН – Александър Александров и Станислав Богдански.  

Комисия по земеделието, храните и горите – От БСП издигнаха Иван Иванов за председател на комисията. От ГЕРБ-СДС издигнаха Десислава Танева за зам.-председател на партията. От ПП-ДБ, от "Възраждане“ предложиха Даниел Петров за зам.-председател. От ДПС Атидже Вели за за зам-председател, от ИТН Драгомир Петров за зам.-председател.

Комисия по труда и социалната политикаДеница Сачева бе издигната за председател на комисията. От ПП-ДБ издигнаха Любен Иванов за зам.-председател. От "Възраждане“ предложиха Георги Георгиев за зам.-председател. От ДПС издигнаха Шенодан Халит за зам.-председател на партията. Петя Цанкова бе номинацията на БСП за зам.-председател, а ИТН предложиха за член Александър Вълчев.

Комисия по образованието и науката – Красимир Вълчев бе предложен за зам.-председател на парламента. Николай Денков бе предложен за зам.-председател на комисията. От "Възраждане“ номинираха Даниел Проданов за зам.-председател. От ДПС предложиха Фатима Йълдъз за член и зам.-председател на парламента. От БСП предложиха Веска Ненчева и Петя Ценкова, а ИТН ще председателстват комисията с председател доц. Силви Кирилов.

Комисия по върпосите на младежта и спорта – "Възраждане“ ще председателства комисията с председател Коста Стоянов. От ГЕРБ-СДС зам.-председател ще бъде Красен Кралев. От ПП-ДБ издигнаха Кристина Петкова за същия пост. От ДПС предложиха Небие Кабак за член, БСП издигна издигнаха Иван Ченчев за член, а ИТН Петя Димитрова за зам.-председател.  

Комисия по здравеопазването – Александър Симидчиев ще председателства комисията. Костадин Ангелов бе предложен за зам.-председател от ГЕРБ-СДС, а от "Възраждане“ Маргарита Генчева, Маргарита Махаева и Рая Иванова. От ДПС предложиха за член Надя Петрова От БСП предложиха Михаил Ставрев, а от ИТН  предложиха Андрей Чорбанов за зам.-председател на комисията.

Комисия по околната среда и водите – Председател ще бъде Станислав Анастасов. За зам.-председател бе предложен Младен Шишков. От ПП-ДБ Татяна Султанова зам.-председател, "Възраждане“ издигнаха Вера Александрова за зам.-председадтел. От БСП предложиха Михаил Ставрев за член, а от ИТН Христинка Иванова за член.

Комисия по транспрот и съобщения – От ГЕРБ-СДС предложиха Андрей Рунчев за зам.-председател на комисията. От ПП-ДБ предложиха трима членове. От "Възраждане“ издигнаха Никола Димитров за зам.-председател. От ДПС предложиха за председател Халил Летифов, от БСП предложиха Борислав Гуцанов за зам.-председател, от ИТН предложиха Иван Кючуков за зам.-председател.

Комисия по електронно управление и информационни технологии – Председател на комисията ще бъде Божидар Божанов. От ГЕРБ-СДС предложиха Павел Христов за зам.-председател. "Възраждане“ издигнаха двама депутати като членове. От ДПС - Джем Яменов, Георги Свиленски влиза от групата на БСП. ИТН нямат членове в комисията.

Комисия по културата и медиите – Ангел Янчев от "Възраждане“ ще оглави комисията. От ГЕРБ-СДС предложиха Тома Биков за зам.-председател, от ПП-ДБ пък Стоян Михалев бе предложен за зам.-председател. От ДПС имат един представител в комисията, БСП издигнаха за зам.-председател Катя Кайрякова, а от ИТН Станислав Балабанов.

Комисия за прякото участие на гражданите, жалбите и взаимодействието с гражданското общество – От ГЕРБ-СДС ще имат двама представители в комисията. От ПП-ДБ номинираха един депутат. От "Възраждане“ предложиха двама, от ДПС един, от БСП един, а от ИТН издигнаха за председател Станислав Балабанов.

Комисия по правата на човека и вероизповеданията – ПП-ДБ издигнаха Надежда Йораднова за председател. От ГЕРБ-СДС предложиха Георг Георгиев за зам.-председател на партията. "Възраждане“ посочиха двама членове, от ДПС един, от БСП също един, от ИТН не излъчиха представители.

Комисия по политиките за българите извън страната – От ГЕРБ-СДС предложиха Николай Алгафари за зам.-председател на комисията. От ПП-ДБ номинираха трима представители. От "Възраждане“ предложиха Ангел Георгиев за председател. ДПС ще имат един представител. БСП номинираха Иван Ченчев, а ИТН – Танер Тюркуглу.

Комисия по превенция и противодействие на корупцията – Комисията ще бъде председателствана от Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС. От ПП-ДБ издигнаха Лена Бориславова за зам.-председател, от "Възраждане“ номинираха трима депутати за членове. От ДПС предложиха двама. От БСП издигнаха Деян Дечев за зам.-председател, а ИТН – Станислав Богдански за член и зам.-председател.

Комисия по туризъм – Тя ще бъде председателствана от Цончо Ганев от "Възраждане“. От ГЕРБ-СДС предложиха Любен Дилов за зам.-председател. Иван Белчев от ПП-ДБ ще бъде зам.-председател. Небие Кабак бе издигната за зам.-председател от ДПС. От БСП ще имат двама членове, а ИТН няма да имат сови представители.

Комисия по демографска политика, децата и семействотоКостадин Костадинов ще председателства комисията. Росица Кирова бе предложена от ГЕРБ-СДС за зам.-председател. От ПП-ДБ предложиха Елисавета Белобрадова за зам.-председател. От ДПС издигнаха един член, БСП предложиха Иван Петков за зам.-председател, от ИТН излъчиха един представител.