Депутатите влязоха в спор за това трябва ли да излязат в лятна ваканция. Темата бе подхваната първо от "Има такъв народ". Тошко Йорданов заяви пред журналисти, че на председателския съвет тази сутрин е била обсъждана темата. 

Според ИТН парламентът трябва да продължи да работи през целия месец август. Те смятат, че пред Народното събрание стоят множество въпроси, които не търпят отлагане и трябва да бъдат решени. Тошко Йорданов обяви, че на същата позиция застанали и от БСП, които също смятат, че парламентът не трябва да излиза в лятна ваканция. 

Малко след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата. Той заяви: "Продължаваме да използваме парламента за декларации, за обиди, за разделение, а не за нещо градивно. Вчера някъде в 10:15 свърши парламентът. Така ли трябва да работи през август?". Борисов добави, че политическите сили трябва да се концентрират върху подготовката за все по-вероятните нови предсрочни парламентарни избори, а не да използват парламентарната трибуна за предизборно говорене.

Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски също поиска лятна ваканция. На въпрос докога трябва да работи легислатурата, той каза: "До 9-ти или до 16-ти август". Пеевски също призова държавният глава Румен Радев да връчи третия мандат за съставяне на правителство в понеделник, защото според него мнозинство за неговата подкрепа няма и държавата трябва да отиде на нови избори по-бързо. 

"Възраждане" също призоваха да се премине към подготовката за нови избори. Цончо Ганев заяви, че в това Народно събрание няма мнозинство за излъчването на редовна власт. 

От ПП-ДБ също смятат, че е станало ясно, че няма възможност за формирането на антикорупционно мнозинство, но въпреки това парламентът би могъл да поработи още малко. 

БСП пък поиска да се провери има ли спешно законодателство, което трябва да се гласува, а според това да се реши трябва ли депутатите да излязат в лятна ваканция.

Към момента обсъжданите възможни дати за излизане във ваканция са 9-ти и 16-ти август. Днес политическите сили не постигнаха консенсус по темата. Те ще продължат с обсъжданията и утре, когато отново ще бъде свикан председателски съвет. Нагласите са депутатите да си вземат почивка. По-рано днес обаче от ИТН и БСП входираха общо проекторешение, с което настояват парламентът да не излиза във ваканция. 

Въпреки че процедурата с третия мандат все още не е приключила, партиите все повече преминават в режим на подготовка за нова предизборна кампания. Днес лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че изборите най-вероятно ще бъдат в средата на октомври. Дата от президентството обаче ще може да бъде обявена след приключването на конституционната процедура по връчването на мандата и само ако той се провали.

Радев обаче неколкократно вече заяви, че предизборна кампания през август и евентуални избори в началото на септември месец не би било оптимален вариант нито за партиите, нито и за обръщането на негативната тенденция за спад на избирателната активност.