През юли 2023 година АЕЦ "Козлодуй" информира Министерството на енергетика за извършен анализ за възможността за монтиране и замяна на парогенераторите от АЕЦ "Белене" на 5-ти и 6-ти блок. В анализа се посочва, че от парогенераторите "Белене" и от "Козлодуй" са еднакви. В началото на август е получено ново писмо, в което се казва, че парогенераторите са принципно еднакви, както и необходимо да се изисква нова и много по-подробна информация за осъществяването на замяната. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушването си в парламента относно преоговорите за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна, предаде репортер на "Фокус"

Той поясни, че след противоречивата информация от двата доклада той ще поиска задълбочен анализ, който да даде ясен и категоричен отговор могат ли парогенераторите от АЕЦ "Белене" да се използват за АЕЦ "Козлодуй". След това той ще вземе решение дали те да бъдат включени към оборудването, което да може да бъде продадено на Украйна. 

Министърът на енергетиката обясни на народните представители какво от оборудването на АЕЦ "Белене" е обект на преговори между България и Украйна. 

"Съгласно решението на Народното събрание от 6 юли миналата година предмет на продажба е т.нар. "оборудване с дълъг цикъл на доставка". И в предишното правителство, и в настоящото правителство стриктно сме съблюдавали решението на Народното събрание и включително пазарните оценки, които са възложени, съдържат както това оборудване с дълъг цикъл на доставка, което се намира на площадка "Белене", така и съответната техническа документация. Извършена е оценка и на проектната документация, която е е изготвена във връзка с реализацията на проекта", обясни Малинов. 

"Българската страна е предложила на украинската страна и трите части на оцененото оборудване - това, което е с дълъг цикъл, техническата документация и самия проект. Това е залегнало като приложение към основните договорености. Очаквнията са ни украинската страна само да определи кое от документацията на тях би им било от полза за възстановяване или изграждане на ядрена мощност", каза още министърът. 

На въпрос на БСП дали оборудването би могло да се използва от украинската страна, той прочете писмо от украинския си колега, в което се казва, че то ще послужи за изграждането на мощности украински централи, което е било възпрепятствано от войната. 

Министърът каза, че е внесъл в Министерски съвет доклад за покупко-продажба на оборудване, което може да бъде вложено в АЕЦ "Козлодуй": "Ние постоянно изискваме информация от ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и в случай че те идентифицират такова оборудване, ние ги подкрепяме на ниво изпълнителна власт", обясни той.