Парламентът прие проект на решение за ускоряване и завършване на процеса по подготовката на членството на България в еврозоната. То бе подкрепено със 118  гласа "за", "против" гласуваха 44 (бел. от ред. - "Възраждане", БСП и 5 нечленуващи в група), от ИТН се въздържаха, предаде репортер на "Фокус"

Вчера в Бюджетна комисия финансовият министър Людмила Петкова подкрепи проекторешениет. Тя обаче отправи няколко забележки. Тя заяви, че страната най-вероятно няма да има решение на Съвета на ЕС за въвеждането на еврото у нас. От това обаче зависи определянето на сроковете за приемането на подзаконовата нормативна уредба.

В комисията финансовият министър предложи да се увеличи и срокът за техническата подготовка на страната за приемането на евровалутата. Асен Василев пък предложи вчера в решението да бъде записано, че ако България покрие инфлационния критерий до края на годината, да поиска дата за членство от 1 юли 2025 година. 

След изпълнението на критерия за инфлацията правителството ще трябва да изиска конвергентните доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия в двуседмичен срок.

При дебатите от "Възраждане" изразиха скептицизъм, че е уместно страната да приеме евровалутата от средата на годината. Дими Дренчев заяви още, че България трябва да приеме валутата едва когато достигне 90% от средните европейски доходи. Мартин Димитров пък поясни, че в момента, в който бъде прието еврото, всички ще се уверят колко много ползи има от това.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че парламентарната му група иска България да влезе в еврозоната, но едва когато страната е готова.