Парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите, свързани с приоритетни инвестиционни проекти.

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерски съвет.

В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар. Вносителите посочват, че във връзка с получено становище на Българската агенция за инвестиции, законопроектът е прецизиран, като в текстовете се регламентират приложимите за всеки приоритетен инвестиционен проект изисквания относно инвестициите в дълготрайни материални и нематериални активи и осигуряването на заетост.

Специфицирани са изискванията относно изграждането на индустриални зони и индустриални паркове, технологични паркове, както и изграждане или разширяване на производствени и складови бази с необходимата техническа инфраструктура на стратегически обекти от значение за националната сигурност. Детайлизирани са изискванията, че изграждане на индустриални зони с необходимата техническа инфраструктура за привличане на инвестиции, както и изграждането на индустриални паркове, вписани в Регистъра на индустриалните паркове, следва да бъде осъществявано при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.

В мотивите се посочва още, че с предлаганите изменения се урежда възможността да бъдат сключвани споразумения или меморандуми с потенциални инвеститори извън случаите на процедурата по сертифициране, както и се предвижда възможност да бъде създавана междуведомствена работна група със заповед на министъра на иновациите и растежа във връзка със заявен инвестиционен интерес от потенциален инвеститор, предвиждащ осъществяването на проект от важно значение за икономиката на страната, пише БНТ.

Очаква се на първо четене депутатите да разгледат промени в Закона за туризма, а на второ четене да бъде гласуван Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон.