Парламентът гласува проектоправителството на Росен Желязков. Народните представители трябва да решат дали дадат подкрепата си за първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Точно в 13:00 часа ще започнат дебатите относно бъдещето на мандата. Преди това обаче народните представители ще изслушат служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и заместник-министъра на външните работи Невяна Митева относно позицията на България на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон.

За да бъде избрано редовно правителство, депутатите трябва да подкрепят кандидата за министър-председател, структурата и състава на Министерския съвет.

ГЕРБ-СДС имат нужда от 7 допълнителни гласа, в случай че всички народни представители се явят на работа. Ако 11 обаче "закъснеят" или не участват в гласуването, то тогава на правителството ще са необходими минимум 115 гласа "за".

Към този момент няма яснота дали ще бъде получена необходимата подкрепа. За сега се предполага, че единствената категорична подкрепа за проектокабинета би могла да дойде от ДПС. ПП-ДБ обявиха през вчерашния ден, че са взели решение да не подкрепят първия мандат.

"Възраждане" и БСП също са дали заявки, че няма да гласуват "за". "Има такъв народ“ също преди седмица обявиха, че няма да подкрепят правителство с първия или с втория мандат. Към този момент обаче най-несигурна остава позицията на "Величие". В последните дни напрежението в най-малката парламентарна група е изключително високо. А по предварителни заявки съществува вероятност групата да се разцепи при гласуването.

От ГЕРБ-СДС предлагат правителство на малцинството. В него има общо 19 министри и един вицепремиер. 13 от министрите са ярки политически фигури, останалите 6 са част от служебния кабинет. Бойко Борисов вече неколкократно заяви, че проектокабинетът би могъл да бъде подкрепен само с "трик".

Именно заради това от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще работят по три основни приоритета – еврозона, парите от Плана за възстановяване и устойчивост, актуализация на бюджета за 2024 година и приемането на този за следващата година.

Дали България ще има своето 104-то правителство, предстои да разберем.