Парламентът прие промени в Закона за туризма, които бяха разглеждани на първо четене. Измененията бяха предложени от Любен Дилов и група народни представители, предаде репортер на "Фокус".

Законопроектът получи 89 гласа "за" (бел. от ред. - ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН). 3 гласа "против" от нечленуващите в парламентарна група, а 59 се въздържаха (бел. от ред. - ПП-ДБ и "Възраждане"). 

В мотивите на законопроекта е разписано, че измененията имат за цел да завършат правната рамка по обявяването на национални курорти, за да се осъществи на държавната политика в туристическия сектор. Вносителите посочват, че държавата трябва да обособи понятието "национален курорт" от гледна точка на стратегическите аспекти на своята политика в сектора. Промените предвиждат да се даде възможност на държавните органи да упражняват контрол върху националните курорти, с което според вносителите ще се повиши стандарта чрез възможността за провеждането на периодични проверки. 

Обявяването на национален курорт може да стане по искане на кметовете на общини, които трябва да подадат заявление, на чиято територия ще попада национални курорт или части от него след решение на общинския съвет. 

Решението за обявяването на национален курорт се взема от Министерския съвет, за който се предвижда да дава цялостна санкция за критериите и изискванията, заложени в закона. Подготовката за приемането на такова решение се извършва от министъра на туризма, който насрочва комисия, която да провери всяко заявление и дали се отговаря на необходимите условия.