Народното събрание прие процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за подуправител – ръководител на управление "Банково“ и на кандидат за подуправител – ръководител на управление "Емисионно“ на Българската народна банка, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание, предаде репортер на "Фокус". 

Решението бе подкрепено със 145 гласа "за", а 66 бяха "против". При гласуването нямаше въздържали се. 

"Има такъв народ“ направиха предложение да се включат две допълнителни правила към избора за кандидати за подуправители на БНБ. Те директно предложиха да се включат в правилата кандидатурите на Петър Чобанов и Андрей Гюров.

Йордан Цонев призова народните представители да се концентрират върху случващото се в парламента, за да не се превръща "парламента в шоу“. Цоенв припомни, че през миналата година ДПС не са чели биографията на Любомир Кариманско, който беше предложен за кандидат-гуверньор на БНБ, но въпреки това са го подкрепили.

Йорданов отговори с това, че шоуто се прави от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Тази сглобка е страшен цирк, без да обиждам цирковото изкуство. Вие ще си носите всички фойерверки, които можем да ви организираме с огромно удоволствие“.

Димо Дренчев от "Възраждане“ заяви, че правилата не трябва да се управляват задкулисно.

Георги Свиленски от БСП заяви, че трябва да се запише само едно правило, което да гласи, че се "утвърждава всяка една кандидатура, която е утвърдена в борда между ГЕРБ и ПП, а от вчера и ДПС“. Според него се губи излишно време с тези дебати.

Георг Георгиев репликира с това, че политиката работи с мнозинства, но по думите му това не означава, че някой трябва да се чувства виновен за избраната политика.