Парламентът отхвърли проекта на решение за провеждане на референдум на тема "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута България до 2043 година?". То бе внесено от Костадин Костадинов, Тошко Йорданов и група народни представители. 

Това бе вторият опит за провеждане на национален референдум, с който да се постави въпроса за приемането на еврото у нас. През миналата година подобен референдум на "Възраждане" бе отхвърлен. 

При гласуването 63 бяха "за", 107 бяха "против", а двама се въздържаха. Подкрепа за рефернедума бе получена от "Възраждане", БСП, ИТН и 12 от нелченуващите в парламентарни групи депутати. 

При дебатите от "Възраждане" заявиха, че българите трябва да се произнесат дали мястото на страната ни е в европейското икономическо пространство: "В момента в  света най-голямта икономическа организация не е ЕС. Нещо повече - ЕС и еврозоната са със затихващи функции. Има БРИКС, която обединява огромната част от света и най-големите и проспериращи икономики са там", заяви Цончо Ганев. 

Нечленуващият в парламентарна група депутат Калоян Методиев заяви от парламентарната трибуна, че България се намира във валутен борд от 1997 година. Той обясни, че левът само по наименование е лев, но има фиксиран курс към еврото: "По някакъв начин вече сме в еврозоната. Не седим на масата в ЕЦБ с останалите заедно с останалите европейски народи, същевременно само ни фиксират и регулират". 

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че "Възраждане" предлага България да напусне Европейския съюз и да се присъедини към БРИКС. Той също обясни, че левът е фиксиран към еврото. Според него с този референдум от третата политическа сила се опитват да навредят на функционирането на валутния борд. 

"На представителите на "Възраждане" не им е проблем еврозоната. Тях не им е проблем еврото. Тях им е проблем, че искат да извадят България от Европейския съюз и НАТО. За тях евроизацията и влизането в еврозоната. Проблемът им е политически, не икономически. Те смятат, че по този начин по-трудно ще изкарат България от ЕС и НАТО", заяви Димитров.