Депутатите отказаха да освободят от длъжност Серджан Съдкъев като член на Надорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Това се случи след включването на извънредна точка в дневния ред на парламента по искане на ПГ на ДПС, предаде репортер на "Фокус"

В проекторешението няма посочени мотиви за решението на Съдкъев. То идва на фона на всички рокади в ДПС. 

Реакция дойде от ПГ на "Възраждане". Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че в момента се "извършва чистка в държавата".

"Призовавам ви човекът, който си подава оставката, да дойде и да си каже мотивите. В какво сме се превърнали тук? В натискачи на копчета, които да одобряват разчистването на терена от страна на Пеевски", заяви Костадинов. 

Йордан Цонев, който временно председателства заседанието, го прекъсна, за да му направи забележка. В отговор на това Костадинов поиска да станат ясни мотивите зад решението на Съдкъев. 

"Призовавам залата да покажем един урок на ДПС в момента, че никой няма да се държи като касапин в сградата на българското Народно събрание и някой няма да разполага с изпълнителната власт като с нещо, което си го подхвърля", каза още Костадинов.

При първото гласуване депутатите не подкрепиха решението. 108 бяха "за" (бел. от ред. - 63 от ГЕРБ-СДС, 43 от ДПС и 2 от "Величие"), 55 бяха "против" (бел. от ред. - 15 от ПП-ДБ, "Възраждане", 1 от БСП  и 1 от ИТН), въздържалите се бяха 62-ма.

След първото гласуване бе дадена 15-минутна почивка по искането на ПГ на ДПС. След нея депутатите продължиха със следващата точка от дневния си ред.