Парламентът блокира на избора на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации. Вече близо два часа депутатите не могат да преминат към попълване на съставите, предаде репортер на "Фокус"

Блокажът започна с попълването на още първата делегация в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. В състава ѝ трябва да бъдат включени шестима основни представители и четирима заместващи. 

Проблемът дойде при обявяване на членовете от "Възраждане". Костадин Костадинов заяви, че третата парламентарна сила трябвало да има заместник-председател и основен член. Той каза, че Стоян Таслаков е трябвало да бъде зам.-председател на делегацията, Ангел Янчев да бъде основен член. Вместо това двамата бяха изчетени като основен член и заместващ член на делегацията. 

Костадинов поясни, че именно на предварителните разговори е била постигната договореност за позициите на двамата. 

Вследствие на направеното изявление Рая Назарян даде 10-минутна почивка, за да може да се уточнят местата в делегациите. Тя обаче прерасна в близо 20-минутна, а след нея блокажът продължи. 

От парламентарната група на ДПС Станислав Анастасов каза, че има фактологическа грешка. Той каза, че местата в делегацията се разпределят на база размера на населението, а според това България има право на пет основни и пет заместващи членове. Той направи съответната редакция в проекта на решението и предложи "Продължаваме промяната - Демократична България" да нямат основни членове, а двама заместващи. 

Предложението на Станислав Анастасов предизвика реакция в представителите на ПП-ДБ. Лидерът на парламентарната група Николай Денков поиска 30-минутна почивка, която обаче продължава вече почти един час. 

"Няма как да бъде вземано такова решение, без да е обсъждано с нас, така че искаме 30-минутна почивка от името на парламентарната група", Денков.

След почивката Станислав Анастасов оттегли своите предложения. Вместо това Теменужка Петкова направи предложение броят на основните и заместващи членове да се промени на пет на пет, а Павела Митова от основен член да стане заместващ.