Парламентът отхвърли проекта на решение за задължаване на министъра на енергетиката да извади парагенераторите от оборудването на Белене, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението на тези парогенератори за нуждите на АЕЦ "Козлодуй", предаде репортер на "Фокус"

Предложението за проекта на решение бе внесено от Павела Митова и група народни представители. 

В мотивите вносителите посочват, че трябва да се изготви анализ, на база на който да се установи дали парагенераторите могат да се използват за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". В АЕЦ "Козлодуй" парагенераторите се състоят от 11 хил. малки тръбички, които преминават от 1-ви контур и отдават топлина на топлоносителя във 2-ри контур. При протечка на някоя от тръбичките същите се затапват. Максималното допустимо затапване е 5% или около 550 тръбички могат да бъдат затапени. На този етап в парагенераторите в АЕЦ "Козлодуй" са затапени около 1% или 110 тръбички. 

Вносителите смятат, че при наличието на идентични парагенератори от оборудването на "Белене" трябва да се проучи възможността за тяхното използване. Посочва се, че това няма да навреди на преговорния процес между България и Украйна за продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене". 

При дебатите Драгомир Стойнев от БСП заяви, че левицата ще подкрепи решението. Той заяви, че то е от голямо значение за българската енергетика и посочи още, че не вижда как Украйна би могла да изгради два реактора в условията на война. 

Даниел Проданов от "Възраждане" заяви, че сами преговори за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" е излишно. 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ каза, че и по време на дискусиите в комисия не са получени достатъчно убеждаващи становища за необходимостта от изваждането на парагенераторите от списъка с оборудване, което да бъде продадено на Украйна.