Пакет Мобилност I води до непосилни разходи за малките и средни предприятия, които съставляват гръбнака на тежкотоварния автомобилен бранш, и прави невъзможно адаптирането му към целите за устойчивост. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов по време на Неформален съвет на министрите на транспорта на ЕС, съобщиха от пресцентъра на министерството. Форумът се провежда от 21 до 22 февруари под егидата на Френското председателство.

По повод влизането в сила на разпоредбите от Пакет Мобилност I, Владимир Върбанов посочи негативното въздействие на мярката за връщането на превозното средство върху превозвачите и климатичните амбиции на ЕС.

Министрите на транспорта обсъдиха перспективите пред декарбонизацията на транспорта в ЕС. По време на дискусията за ревизия на Трансевропейската транспортна мрежа, заместник-министър Върбанов приветства мащабната модернизация на железопътната инфраструктура, както и изграждането на интермодални терминали като възможност за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт. По думите му, същевременно тези цели трябва да са съобразени с икономическите реалности. България изрази разочарованието си от изключването на жп направлението от София до границата с Република Северна Македония, както и продължението на коридор VIII през Република Северна Македония и Албания.

България ще стимулира електромобилността чрез инициативи за купуването на електромобили и чрез изграждане на зарядна инфраструктура, декларира българската делегация по време на заседанието.