Днес на проведената пресконференция на ПП "Продължаваме Промяната“ в морската столица бяха разгледани редица регионални и национални въпроси, съобщиха от пресцентъра на партията. Беше засегната темата за товарите, предназначени за и от Украйна и превръщането на Варна в логистичен хъб.



Според изпълнителният директор на "Пристанище Варна" Петър Сеферов още е трудно да се отчете, дали действително товари от блокираните в момента украински пристанища, са насочени към морската ни столица. Според него - "Твърде рано е за пренасочване на големи потоци. При нас нещата стават по-бавно. Реалната картина ще стане ясна в края на май."



Не такова е мнението обаче на Николай Стефанов - координатор на ПП "Продължаваме Промяната" за варненска област. Според него в момента Констанца е задръстена и няма капацитет за повече товари, в пристанищата по Дунав се чака със седмици, следователно най-естественото и близко продължение на товаропотока е Варна.



В подкрепа на тезата на Николай Стефанов бяха и обявените стъпки за сътрудничество от премиера Петков и президента на Украйна Зеленски след тяхната среща на 28 април в Киев.



Координаторът на ПП за варненска област се надява, макар и много закъсняло ръководството на "Пристанище Варна“ да се подготви и да се възползва по възможно най-добрия начин от предоставилата ни се в момента възможност.

Идеята за превръщане на съществуващите складове в магазини и музеи е в разрез с развитието на пристанищните дейности. Според Николай Стефанов има недостиг на складови и тилови пространства и претоварна техника.

Досегашният изпълнителен директор на "Пристанище Варна“ Петър Сеферов е на този пост от седем години и отново се е кандидатирал за него. Николай Стефанов смята, че въпрос от обществена важност е, как той е развил дейността на предприятието през годините и защо в сравнение с "Пристанище Бургас“ изоставаме по отношение на налични силузи, инфраструктура, складове бази, а товарните норми са в пъти по-ниски.