ПП-ДБ внася в парламента до 31 юли проект за промени в Конституцията. Това обяви председателят на гражданското движение "Правосъдие за всеки" Велислав Величков в кулоарите на Народното събрание след среща с коалицията, предаде репортер на "Фокус".

По думите му "Правосъдие за всеки" ще представи с проекта подробно следващата седмица. Промените, които се предвиждат са надзорът за законност и методическото ръководство на главния прокурор да бъдат премахнати и по този начин главният прокурор да остане главен прокурор само на думи. Тема на разговора е било и разделянето на ВСС на два съвета, както и че ще има в парламентарната квота и хора с други юридически професии, освен магистрати.

Величков добави, че познава проекта за промени в Конституцията и на ДПС, като биха се запознали и с идеите на ГЕРБ-СДС за промени в Конституцията, ако представят такива. По повод проекта на ДПС той смята, че трябва да се взимат ефективно решения в съдийския съвет от съдиите, избрани от съдии. Парламентарната квота трябва да има контролиращ ефект, но не и управляващ, настоя още.

Председателят на гражданското сдружение допълни, че ако има мнозинство на парламентарната квота в прокурорския съвет, едноличната власт на главния прокурор няма как да се прояви.