Редица мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда подготвен от "Продължаваме промяната – Демократична България" законопроект за промени в Закона за електронните съобщения.

С него се въвеждат изрични компетенции на Комисията за регулиране на съобщенията и на министъра на електронното управление по определяне и привеждане в действие на политиката за ограничаване на системните рискове, свързани с незаконното съдържание и онлайн дезинформацията.

В допълнение на общите правомощия, проектът предлага решения на няколко групи проблеми: координираното неавтентично поведение в социалните мрежи чрез групи от неавтентични потребителски профили (т.нар. "тролски ферми"), монетизиране на фалшиви новини от анонимни сайтове чрез показване на търговски съобщения (реклами), разпространението на заблуждаващи реклами на нелекарствени продукти (хранителни добавки) чрез нерегламентирано използване на имената и лицата на известни личности, в т.ч. медицински лица, някои пропуснати ползи от местните доставчици на медийни услуги поради некоректни практики на глобалните платформи.

Със законопроекта се предлагат редица решения на натрупвани през последните години проблеми в онлайн пространството, като след внимателно обследване на хармонизираното европейско право, практиките в други държави членки и съдебната практика, предлага уредба, която да има максимална вероятност да бъде устойчива при последваща съдебна практика.