ПП-ДБ ще подкрепи кандидатурата на Димитър Радев за гуверньор на БНБ. Това стана ясно от думите на съпредседателя на парламентарната група Кирил Петков след проведена среща с настоящия шеф на Българската народна банка, предаде репортер на "Фокус". 

"След днешната среща мога да кажа, че Димитър Радев ще има нашата подкрепа. Едновременно с това идва и голямата отговорност нещата, за които говорихме, да станат реалност

Това е начинът, по който искаме да се правят този тип решение - информирани, с въпроси. Отговорите, които получихме, са изцяло в посоката на нашата програма", заяви Петков.

В хода на срещата е станало ясно, че основен приоритет на страната е да членството в еврозоната в най-кратък срок. 

"Най-важното заключение от дискусията е, че България трябва да бъде в еврозоната не по-късно от 2025 година. Ще работим заедно, парламентът и БНБ, да постигнем тези цели", каза още той.

Димитър Радев каза, че страната ни има реални шансове да влезе в еврозоната пред 1 януари 2025 година. 

"Имаме съгласие по този въпрос. Целта трябва е да се присъединим възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 година. Много е важно, че политическата подкрепа за процеса се разширява. Без нея целта няма да бъде реалистична", заяви Радев. 

Настоящият управител на БНБ бе категоричен, че е готов за още един мандат на поста.