ПП-ДБ нямат доверие на кабинетът "Главчев" 2. Очакват много бързи действия от новия служебен министър на вътрешните работи. Това стана ясно по време на брифинг на коалицията пред журналисти в парламента, предаде репортер на "Фокус"

"Един МВР министър беше заменен с друг с абсолютно същите зависимости. Няма как тази държава да напредне само през служебни правителства, служебни министри. То опира до хората и към нещата, които можем да им предложим", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков

Той каза още, че в предстояща предизборна кампания коалицията ще се фокусира върху всички проблеми, свързани с хората като безводието и социалните въпроси. 

"По-високата избирателна активност може да минимизира купения вот. Подхождаме с недоверие към служебното правителство", добави Атанас Атанасов. 

Той обърна внимание на новия служебен министър на вътрешните работи и попита защо Димитър Главчев не се е обърнал към политическите сили, за да дискутира с тях възможните кандидати за поста. 

"Очакваме много бързи действия от новия служебен министър. Очакваме да махните чадърите от директорите на областни дирекции, които се занимават с това да прикриват организацията по купуването на гласове", добави той. 

Божидар Божанов каза, че от ПП-ДБ ще чакат да бъде изготвен план за борба с изборните престъпления: "Ще предоставим списък на МВР с рисковите секции за купуване на гласове, за да подпомогнем провеждането на честни избори". 

"Кой е министърът на вътрешните работи за нас няма значение, ние получаваме нашите гласове на база на нашите избиратели", добави той. 

По отношение на предстоящата процедура за номиниране на кандидати за поста на еврокомисар от ПП-ДБ настояха парламентът да извърши тази процедура. Кирил Петков припомни, че втората политическа сила вече е внесла предложения за изменение на Правилника на Народното събрание, с които да се впише, че номинациите на Министерския съвет трябва да бъдат изслушани от народните представители. 

"Още днес ще напишем писмо и към министър-председателя, и към председателя на Народното събрание, така че всяка една номинация да бъде изслушана от Народното събрание. Само така този човек ще може да представлява България легитимно. Всички знаем, че имаме политическа криза и служебното правителство няма мандат да предложи еврокомисар в следващите пет години", заяви Кирил Петков

Към този момент обаче от ПП-ДБ не са водили разговори с останалите политически сили за намирането на мнозинство за осъществяването на тази промяна.