Днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет планира да започне действия за възобновяване на процедурата за избор на нов главен прокурор. Вероятно Висшият съдебен съвет в отиващите си месеци да избере нов главен прокурор в следващите седем години. Призоваваме Висшия съдебен съвет да не прави това. Това заяви в кулоарите на парламента Надежда Йорданова, след като вчера стана ясно, че Прокурорската колегия на ВСС обмисля възобновяване на процедурата по избор на ръководител на държавното обвинение, предаде репортер на "Фокус"

"Висш съдебен съвет, с изтекъл мандат, няма демократична легитимност да избира нов главен прокурор за следващите седем години на Република България", категорична бе Йорданова. 

От ПП-ДБ припомниха, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет е избрал бившия главен прокурор Иван Гешев, както и същият състав на ВСС няколко години по-късно го отстрани заради уронване престижа на институцията.

"Той няма нито интегритета, нито демократичната легитимност да избира нов главен прокурор. Ние от ПП-ДБ сме внесли законопроект още на 1-ви август, в който се казва, че Висш съдебен съвет, с изтекъл мандат, не може да избира нито главен прокурор, нито председател на Висшия административен съд, нито председател на Висшия касационен съд", заяви Йораднова.