"Патрирах Неофит се чувства все по-добре" - това казаха митрополитите от Светия синод след като отслужиха литургия и молебен за здравето на патриарха в катедралния храм "Св. Александър Невски". Днес е неговият имен ден. Православната църква почита паметта на свети преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит. В катедралата днес дойдоха и много епископи, свещеници, миряни.

Тържествената литургия за празника и молебенът за здравето на патриарха бяха отслужени от Великотърновския митрополит Григорий в съслужение с още осем митрополити от Светия синод. В словото си митрополит Григорий припомни, че десетилетия наред на днешният ден празнува българският патриарх, защото и патриарх Максим имаше днес имен ден. За патриарх Неофит каза, че преминава през изпитанието на болестта с висок дух.

"В това изпитание всички ние, клир и миряни, сме призвани да бъдем заедно с нашия патриарх", каза Великотърновският митрополит Григорий, цитиран от БНТ.

- Да е жив и здрав патриарха и на многая лета, владико!

Повече от два месеца патрирах Неофит е на лечение във Военномедицинска академия след белодробно заболяване.

"Негово светейшество се подобрява, все по-добре се чувства, отправя молитвите си за божие благословение на българския народ. А и ние всички искрено се молим Бог да го вдигне от болничния одър и отново той да застане на кормилото на светата българска православна църква", каза Пловдивският митрополит Николай.

"Стабилно е състоянието на светейшия, все още е в болница, но се молим за неговото здраве", каза Старозагорският митрополит Киприан.

Утре ще има заседание на Светия Синод. Не е ясно обаче дали на него ще се утвърди листата на достоизбираемите епископи, от които после ще се избере нов Сливенски митрополит. Чака се писмо от временноуправляващия епархията митрополит Йоан.