Отцепниците от ДПС готови да преговарят за правителство с ПП-ДБ. Те настояват да им бъде представено ясна управленска програма, с конкретни закони, на базата на които  да може да се сформира коалиционно споразумение. Това заяви Джевдет Чакъров на брифинг в парламента, предаде репортер на "Фокус"

"Нашето очакване е президентът на Република България да връчи мандата и от страна на ПП-ДБ да бъде проявен държавнически подход със започването на задълбочени разговори с представителите на политическите партии за съставянето на редовно правителство с ясни цели и приоритети за развитието на страната", заяви Чакъров. 

"Ние народните представители от автентичното ДПС, без Пеевски и група, следвайки нашето убеждение, че България трябва да има стабилно европейско и подобаващо на страна член на НАТО правителство - с ясна програма и приоритети за управление на страната заявяваме, че безспорно трябва да се намерят действащи решения за борба с корупцията в България", категоричен бе той. 

И припомни, че в Конституцията на страната няма текст, който да гласи, че процедурата по раздаването на мандатите за сформиране на правителство, могат да бъдат забавяни заради приемането на законодателство. 

"Напомняме, че в Конституцията на Република България не е предвидено процедурата по връчването на проучвателните мандати за съставяне на правителство да бъде поставяна в зависимост от каквито и да е обтегални условия и срокове, още по-малко от изпълнението на законодателна програма на Народното събрание", каза още той. 

По думите на Чакъров предложеният от ПП-ДБ 3-месечен срок е "извън обхвата на разумния срок". 

"Обвързването на връчването на мандат и започването на преговори за правителство с определени резултати - в случая нов Закон за съдебната власт, избор на омбудсман, избор на членове за Противодействие на корупцията, също не е по-малко проблемен от гледна точка на законност", заяви още Чакъров. 

Той предложи проектодекларацията да стане основа на управленска програма, която да се реализира чрез намирането на коалиционни партньори за сформирането на правителство.