Между 24 и 30 април отбелязваме Европейската имунизационна седмица – подходящ момент да отчетем значимостта на ваксинацията като една от основите на всяка функционираща обществена здравна система. Тази година Европейската имунизационна седмица насочва вниманието към историческите постижения на ваксинацията, включително напредъка към глобалното премахване на полиомиелита и регионалното премахване на морбили и рубеола, както и потенциала за бъдещ напредък, като например контрол върху хепатит Б и елиминиране на рака на маточната шийка. Стотиците хиляди спасени животи чрез ваксината срещу COVID-19 в европейския регион също са съществено постижение. Това се посочва в съвместно прессъобщение на УНИЦЕФ и СЗО в България.

Европейската имунизационна седмица е и възможност да благодарим на всички здравни работници, които работят непрекъснато, за да защитават останалите, като правят ваксинацията възможна. Тези усилия няма да спрат, докато всеки човек, който е допустимо да бъде ваксиниран, не бъде напълно защитен, особено по-възрастните хора и хронично болните, които са най-уязвими към тежки заболявания, но все още не са ваксинирани.

Офисите на УНИЦЕФ и СЗО ще продължат да предоставят необходимата подкрепа на правителството на България за по-нататъшното укрепване на имунизационната система в страната.

Съвместно разработихме иновация (чатбот и мобилно приложение), която е безплатна, лесна за употреба и предоставя здравна информация за имунизациите, превенцията на COVID-19, психичното здраве. Над 15 000 българи вече използват чатбота и приложението. Можете да ги откриете тук: https://healthbuddy.plus/index

Разработихме и уебстраница на български език, която насърчава важността на имунизацията, отговаря на най-често задаваните въпроси и развенчава някои от най-широко разпространените митове, като се позовава на световни експерти и неоспорими научни доказателства. Може да откриете страницата тук: https://uni.cf/3K1Nt9l

По време на Имунизационната седмица може да последвате Фейсбук страниците на УНИЦЕФ България (https://www.facebook.com/UNICEFBulgaria) и СЗО България (https://www.facebook.com/whobul), където ще откриете данни, истории и вдъхновение за историческата значимост на масовата имунизация. Ето и някои от фактите:

• През вековете и в целия свят хората са намерили начини да защитят децата си от заболявания. Ваксините изразяват нашата любов към следващото поколение – нашето желание да ги защитим чрез иновации, отдаденост и грижа, за да постигнем #ДълъгЖивотЗаВсички.

• Цялата усърдна работа се отплаща. В последните две десетилетия повече от 1,1 млрд. деца са имунизирани, като това спасява 4-5 милиона живота всяка година. В момента има безопасни и ефективни ваксини за повече от 25 заболявания. Всъщност през тези 220 години от създаването им досега ваксините са спасили повече животи от всяка друга медицинска иновация в историята. Това е огромно постижение.

• Добрата новина е, че повече от 80% от децата в света получават животоспасяващи ваксини, но все още има около 23 милиона деца, които нямат достъп до тях, като повечето живеят в зони на конфликт, отдалечени райони и неформални градски селища.

• Ако забележителната история на ваксините доказва нещо, то е, че може да достигнем до тези деца. Знаем, че чрез по-добро финансиране и подобрени политики, по-специално за достъпни основни здравни грижи, можем да гарантираме, че всяко дете, без значение кое е и къде живее, ще бъде ваксинирано.

• Ваксините представят най-доброто от човешкия дух. Те са резултат от работата на стотици хора, посветили живота си на следващото поколение, в продължение на стотици години. Призоваваме правителствата и лицата, които вземат решения, да приоритизират ваксинацията на всички деца и да инвестират в здравните системи, от които имаме нужда за #ДълъгЖивотЗаВсички.

• Напредъкът, който сме постигнали като държава и регион да защитим децата и възрастните от животозастрашаващи заболявания, заслужава да бъде отбелязан и не трябва да се приема за даденост. Поддържането на този напредък е колективно усилие, така че никой да не бъде забравен.