Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще се прилагат от 1 октомври. Осигурени са 348 000 дози. Според лични лекари сега е моментът за поставяне на ваксините за сезонния грип, като при тях вече има списъци с желаещи за имунизация.

За първа година Камелия Стоянова е решила да имунизира с противогрипна ваксина цялото си семейство. Причината е, че децата ѝ, които посещават детска градина и училище, боледуват често.

"Защитата от ваксина ни позволява да бъдем спокойни за имунитета на децата, тъй като преболедуването на този тежък вирус при децата дава последствия за допълнителни заболявания и цялото семейство излиза извън строя, а това може да бъде спестено с една изключително изпитана и безопасна ваксина", заяви Камелия Стоянова.

В кабинета на д-р Спасов вече има записани за безплатна имунизация пациенти на и над 65-годишна възраст. Според него от средата на септември до началото на октомври е най-подходящото време на ваксина.

"След като се имунизира човек около две седмици са необходими, за да се изгради имунитет и самата ваксина осигурява една защита в рамките на около шест месеца, тоест съвсем спокойно, ако се имунизирате октомври, покриват ноември, декември и целия период, когато е самият пик на грипа. Ваксина срещу грип се поставя при навършена 6-месечна възраст", каза още д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар в ефира на БНТ. 

При него интерес към противогрипните ваксини има и от родители, които искат да имунизират децата си. При тях може да се постави и назалната ваксина, като така се спестява боцкането.