По разписание бързият влак Бургас-София трябваше да тръгне в 15.00 ч. от 4-ти коловоз. Потегли с 82 минути закъснение.

"Стана 2 часа закъснение. Това не е редно. Какво е това БДЖ? Колко народ сме тук. Поне хиляда човека висим в тази жега - 40 градуса, вече колко време -2 часа навън", коментира Асен Асенов.

И освен закъснението, пътниците трябваше да пътуват в стар влак, който не е климатизиран, вместо в новодоставените от Германия. Това допълнително изнерви чакащите на гарата в най-горещите часове, а част от пътниците намериха подръчни материали, за да отворят прозорците в горещите вагони.

"Имаме билети. Преди 4 дни сме си ги закупили и в един момент се оказва, че влакът няма да е от тези, които са директен влак, хубавите вагони, а нормален влак с първа и втора класа. Отидох да видя къде са ни местата. Пълно е и вътре е ад, не се живее", каза Тони Петрова.

"За да подпра ей тук и за да мога да дишам. С щитовидната не съм добре и просто лудвам. Два пъти ми става лошо вече. Съпругът ми ме залива с вода", сподели пред обществената телевизия Мария Харизанова.

"Дойдохме от Пловдив влака София-Бургас с два часа закъснение. В първи вагон имаше климатик, а в останалите 4-5 вагона климатиците не работеха в новите влакове", заяви Дарина Христозова.

От БДЖ заявиха, че причина за закъснението на влака е изчакване на локомотив от друг закъсняващ влак. На въпроса защо хората не пътуват с новите вагони от държавния превозвач отговориха, че заради екстремно високите температури БДЖ извършва по-чести прегледи и профилактика на подвижния си състав. Прегледите ще се извършват в рамките на 2 дни, след което новите вагони ще бъдат отново пуснати в движение.