Населението на България ще падне под 5 милиона души до 2075 година според реалистичната прогноза, направена от Националния статистически институт. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" към НСИ.

Прогнозата е разработена до 2090 г., като са ползвани данни за броя на населението, броя на живородените и умрелите, броя на заселените и изселените. Населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от периода. Използват се три различни сценария за проекциите на населението в зависимост от очакваното социално-икономическо развитие на страната.

По думите на Магдалена Костова населението на страната намалява в различните варианти с различни темпове, а от друга страна се задълбочава и процесът на застаряване у нас.

"Относителният дял на населението, което е на 65 и повече навършени години също нараства и в трите прогнози (бел.ред. реалистична, песимистична и оптимистична), като дори в тази най-песимистичната, в края на периода, тези хора ще съставляват 30% от общо население", добави тя.

Според Костова хората, които взимат решенията трябва да предприемат необходимите мерки, а тази прогноза да им послужи като една сигнална лампа, че това е тенденция, която трябва да се промени.