Депутатите от ИТН внесоха законопроект за промени на Закона за здравето, които предвиждат въвеждането на мобилна медицинска помощ. Това обявиха представителите на партията на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на "Фокус".

"Промените дават възможност да се придобият добри европейски практики, а тази медицинска помощ няма да дублира работата на общопрактикуващите лекари, защото те нямат възможност да извършват специализирани изследвания", поясни Андрей Чорбанов.

"Ще се осигурят високопроходими автомобили и ще могат да се правят прегледи в труднодостъпни населени места. Освен решаване не медицински проблеми, ще се помогне и по темата за превенция и профилактика", добави той.

"Ние сме една от най-болните нации, както е известно. В бюджета за тази година основните пари отново са за болнична помощ в голямата си част, а не за профилактика. Всеизвестно е, че един инвестиран лев в профилактика и превенция спестява 10 лв. за лечение", подчерта Чорбанов.

"Ще спести страшно много средства и е нещо, което липсва в нашата здравна система", обясни народният представител.

"Не е необходимо да се обучават специални кадри за мобилните екипи, и освен лекар и медицинска сестра, те могат да са и от фелдшер и медицинска сестра. Самите автомобили не са много скъпи, цената им варирала", уточни Чорбанов.

По сметки на вносителите ще са нужни около 5 млн. лв годишно за агенцията, а спрямо населените места, в които ще бъдат ползвани автомобилите, ще са необходими около 93-95.

"Надявам се да получим подкрепа от разумни народни представители, в промените няма политическа окраска", каза Тошко Йорданов.