Лидерът на БНС Боян Станков-Расате е осъден на "пробация" за срок от 6 месеца заради нанесена на лека телесна повреда на ЛГБТИ активист. Това съобщи във Facebook Силия Петкова, адвокат на потърпевшата Глория Филипова. 

Пубикуваме поста без редакторска намеса: 

Помните ли нахлуването в ЛГБТИ общностния център Rainbow Hub преди почти 3 години?

Тогава Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кандидата за президент Боян Станков Расате за хулиганство с особена дързост и цинизъм, както и за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на Глория Филипова - служител във Фондация "Ресурсен център Билитис".

Софийски градски съд го оправда по квалифицирания състав, както и по обвинението за лека телесна повреда, осъди го по основния състав и го освободи от наказателна отговорност, налагайки му наказание глоба в размер на 3000 лв.

По протест на СГП и по жалби на частното обвинение и защитата, делото премина пред въззивната инстанция - Софийски апелативен съд, който се произнесе току - що.

През целия процес, защитната теза на г-н Расате беше, че хората, намирали се в Rainbow Hub по време на "посещението му" сами са унищожили наличното имущество, за да го натопят, тъй като е известен. Едновременно с това нарече Фондация "Ресурсен център Билитис" "педофилска фондация".

Софийски апелативен съд отмени присъдата на Софийски градски съд и призна г-н Расате за виновен в нанасяне на лека телесна повреда, като му наложи наказание "пробация" за срок от 6 месеца.

Едновременно с това го осъди да плати на Глория Филипова обезщетение в размер на 2000 лв. за претърпените от нея неимуществени вреди.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Лично за мен това беше дълга и трудна битка, която все пак е с една крачка по-напред към справедливостта.