Организацията по формирането на работните групи за изготвянето на нов Закон за туризма е на своята финална права. Това съобщиха от Комисията по туризъм към Народното събрание. Същинската работа за обсъждане на специфичните нужди на представителите на туристическия сектор тепърва предстои, но стартът е близо.

Какво предстои?

Предстои да направим дълбочинен разрез на реалностите и да посочим слабите места на действащия сега нормативен акт, както и да изготвим конкретните предложения, които ще го оздравят и които да залегнат в един нов, хармоничен и работещ съвременен Закон за туризма.

Около 300 експерти от почти всички представени организации и различни фирми, заедно с експерти и на Министерството на туризма, ще се събират в рамките на следните работни групи (само условно разделени, в стремеж за повече прецизност и оптимално фокусиране на процеса):

1. Хотелиери;

2. Ресторантьори;

3. Туроператори и туристически агенти;

4. Планински водачи, екскурзоводи, аниматори, хижари;

5. Управление на собствеността;

6. Обучение и образование в туризма;

7. Кадрова политика и мерки за запазване на работещите в сектора;

8. Маркетинг, реклама, дигитализация и търговски представителства.

Поради големия брой участници, вероятно част от работата ще премине в хибриден и онлайн формат.

Благодарим на Българското конгресно бюро, които изразиха готовност да предоставят зали, за да улеснят процеса.

От името на председателя на Комисията по туризъм г-н Илин Димитров благодарим на представителите на туристическия бизнес, които проявиха наистина огромен интерес и отговорност. Това е безпрецедентно обединение на бранша, който заедно с представителите на държавата иска и полага усилия да създаде нова нормативна база, на която да стъпим в името на каузата да развиваме устойчив туризъм, съхранил красотата, гостоприемството и уникалния облик на България.

И така, разчитайки на опита и експертизата на всички, започваме, поставяйки началото на дългоочакваното обсъждане за изготвянето на нов Закон за туризма. Очаквайте новини и подробности.