Още повече области са предупредени с оранжев код за утре, 4 август. Това показва справка на "Фокус" в сайта на НИМХ. Очаква се през утрешния ден в тези райони температурите да достигнат до 40 градуса.

За останалата част на страната в сила е жълт код, отново за опасно горещо време. В петък и събота ще бъде слънчево и горещо, с максимални температури на отделни места в низините до около 40°. Вятърът ще е от източната четвърт, слаб до умерен, през втория ден в много райони ще се усили.

В събота привечер, под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт, над Западна България въздушната маса ще се лабилизира. Ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и усилване на вятъра; в отделни райони явленията ще са интензивни, очакват се и градушки.

През нощта срещу неделя и в неделя студеният атмосферен фронт ще премине през страната. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места от запад на изток ще има краткотрайни, локално интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Температурите в западната половина от страната значително ще се понижат и преобладаващите максимални там ще бъдат между 23° и 28°, докато в Югоизточна България ще е все още горещо с температури на места до 34°-36°.

През първите три дни от новата седмица ще бъде предимно слънчево. В понеделник ще е с повече облачност над планините; все още ветровито, с тенденция през следващите дни вятърът да отслабне. Максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 27° и 32°, в сряда - между 30° и 35°.