Със свое решение правителството определи състава на Съвета за развитие на гражданското общество (СРГО), съобщиха от правителствената информационна служба. Законът за юридическите лица с нестопанска цел предвижда създаването на Съвета като консултативен орган към Министерския съвет, с компетенции по разработване и провеждане на политики в подкрепа на развитието на гражданското общество.

Съставът на Съвета бе определен след провеждането на национално гласуване по електронен път, чрез уеб-базирана електронна платформа https://voting.government.bg/. В периода 20 февруари - 17 юни 2020 г. бяха осъществени последователно отделните етапи на изборната процедура - регистрация на желаещите да участват в гласуването и да бъдат избрани в Съвета, проверка на постъпилите заявления от Комисията по организирането и провеждането на процедурата за избор, гласуване за одобрените кандидати, обявяване на резултатите и класиране, определяне на физическите лица, представители на избраните организации.

Избраните членове на Съвета са 14 неправителствени организации в обществена полза, с опит в осъществяването на дейности за подкрепа на развитието на гражданското общество и на гражданското участие. Мандатът на избрания състав е 3-годишен. Председател на СРГО ще бъда вицепремиерът Калина Константинова.

Избраните организации са:

1.Фондация "Български център за нестопанско право“

2.Сдружение "Български дарителски форум“

3.Фондация "Работилница за граждански инициативи“

4.Фондация "Светът на Мария“

5.Фондация "Български фонд за жените“

6.Сдружение "Асоциация на европейските журналисти – България“

7.Фондация "Заедно в час“

8.Сдружение "Български Червен кръст“

9.Сдружение "Български хелзинкски комитет“

10.Фондация "За нашите деца“

11.Сдружение "Асоциация на парковете в България“

12.Сдружение "Българска асоциация за алтернативен туризъм“

13.Фондация "Карин дом“

14.Сдружение "Еквилибриум“