Съветваме да избягвате дългия престой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето.

През следващите часове се повишава и индекса от пожароопасност. Лилав код - издаваме за екстремно високи температури. Очакваните температури ще са близки до 45°С.

Спазвайте съветите на властите! Може да се очакват повреди в инфраструктурата и да избухнат и пожари. Съветваме да не се излиза навън, предупредиха от Meteo Balkans.

През нощта срещу вторник над цялата страна ще бъде предимно ясно и тихо. Минималните температури ще се повишат и ще са между 19° и 21°С. Най-високи очакваме да са стойностите в равнините и около река Дунав - до 22-23°С, както и малко по-ниски - в планинските райони и около София - до 17-20°С.

През деня във вторник денят ще започне със слънце и горещо време. Следобед и късно вечерта на изолирани места, предимно в планинските райони, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Повече слънчеви часове ще има над останалата част от страната. Ще духа силен до умерен вятър, предимно от югозапад.

Максималните температури ще се повишават и ще са между 39-43°С. На места около р. Дунав и в Горнотракийската низина ще достигнат и до 44-45°С. По-прохладно ще се задържи само в планинските райони и над София – до 37°С.