Омикрон вече е и в България. Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Националният център по заразни и паразитни болести е установил 12 положителни проби.

"Изненада няма в развитието на ситуацията. Ние сме петата страна на Балакнския полуостров, в която вирусът стъпва. Изненада няма и в начина на протичане, тъй като всички 12 души, от които 11 са от София, един от Софийска област, са с леко протичане на заболяването. На домашно лечение са. Не се налага хоспитализация. 9 са мъже. Жените са три. 7 от тях не са ваксинирани. Петима имат завършен ваксинационен цикъл, повечето от тях, преди 9 месеца. Има хора с "Модерна" и "Пфайзер", един е с "Янсен", уточни той.

Един от заразените е дете във възрастовата група от 10-15 години. От 15 до 20 години са двама души. От 20 до 30 години са двама. От 40 до 50 са двама. От 50 до 60 са трима. Над 60-годишна възраст заразените са двама.

Един от заразените се е върнал от Великобритания преди два дни. РЗИ са успели да се свържат с повечето от контактните лица.

"Пробите, които излязоха сега, са 275. Те са събрани от 41 лечебни заведения и 21 области в страната. Пробите с Омикрон съставляват 4,4% от всички положителни. Останалите 95,6 са от познатия ни вариант Делта. Това доста бързо ще се промени, тъй като една от характеристиките на Омикрон е изключително ефективното и бързо предаване. Втората е по-лекото протичане“, обясни доц. Кунчев

Очакванията са Омикрон да бъде заразен за повече хора, а и да стане доминиращият вариант на коронавируса. Тепърва ще се обсъжда дали да бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки. По думите на Кунчев локдаун не е невъзможен вариант, а всичко зависи от развитието на епидемичната обстановка.

"Според мен две от най-важните мерки вече са предприети. Едната е решението на Министерски съвет за добавка от 75 лв. към пенсиите при ваксинация. Другото, което направихме, беше, че съкратихме интервала за бустер доза", отбеляза главният държавен здравен инспектор и уточни, че никой от заболелите с Омикрон не си е поставил бустерна доза.

Доц. Кунчев посочи още, че при Омикрон кличничното протичане е по-леко.