Правителството се запозна с резултатите от българското участие в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по транспорт, телекомуникации и енергетика (формат "Телекомуникации“). Форумът бе проведен на 8 и 9 март 2022 г. във Франция.

В рамките на Съвета по телекомуникации, българската страна е подкрепила призив към онлайн платформите и социалните мрежи да предприемат решителни действия по въпроса с дезинформацията в контекста на конфликта в Украйна, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министрите са обсъдили укрепването на способностите на ЕС за киберсигурност. С приетия съвместен призив се настоява за увеличаване на финансирането на ЕС за укрепване на нивото на киберсигурност. Одобрява се създаването от Европейската комисия на нов Фонд за киберсигурност в отговор на извънредни ситуации.

По време на дискусиите относно устойчивостта на електронните съобщителни инфраструктури и мрежи в Европа, българската страна е подкрепила разгръщането на международната комуникационна свързаност на ЕС чрез изграждане на подводни кабели.

В рамките на заседанието, посветено на защитата на европейското киберпространство, България е настояла за напредък относно единното кибер звено. Делегацията ни е заявила, че приоритет са добрата подготовка и превенцията, включително изграждането на капацитет и обмен на най-добри практики.

Министрите са обсъдили и възможностите за подпомагане на Украйна в областта на киберсигурността и устойчивостта на телекомуникационните мрежи.

Правителството одобри резултатите от участието на България в Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, което се състоя на 14 март 2022 г. в Брюксел, Белгия.

Съветът одобри общ цодход между държавите членки по предложението за Директива относно подобряването на баланса между половете сред директорите на дружества, регистрирани на фондовата борса, и свързани с това мерки. В рамките на заседанието бяха проведени два ориентационни дебата на тема: ,,Борба срещу дискриминацията при наемане и насърчаване на разнообразието в света на труда: инструменти и опит“ и "Насърчаване на пълноценното участие на възрастните хора на пазара на труда“.

По отношение на Европейския семестър бяха одобрени Заключения относно Годишния обзор за устойчив растеж и Съвместния доклад по заетостта за 2022 г. Съветът прие и Заключения по специалния доклад на Европейската сметна палата относно дългосрочната безработица.

Министерският съвет одобри доклад с резултатите от редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе на 15 март 2022 г. в Брюксел.

По време на заседанието Съветът постигна общ подход относно Регламента за установяване на механизъм за въглеродна корекция на границите.

Министрите обсъдиха компромисното предложение на Председателството, свързано с Директивата за гарантиране на глобално минимално равнище на данъчно облагане за мултинационални групи в Съюза. Бяха обменени и мнения по представеното от Европейската комисия съобщение относно бюджетната политика за следващата година.

Съветът прие препоръка за освобождаване от отговорност на ЕК по изпълнението на бюджета на ЕС за 2020 г. и одобри заключенията относно бюджетните насоки за 2023 година.

Правителството одобри доклада за резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, проведено на 17 март 2022 г. в Брюксел.

Министрите проведоха ориентационен дебат по досиетата от законодателния пакет "Подготвени за цел 55" от компетентност на Съвета по околна среда. Бяха обменени мнения относно ефективността на системата за търговия с емисии в секторите на сградите и пътния транспорт. Делегациите обсъдиха варианти и ключови параметри на този инструмент и подкрепата за най-уязвимите групи при неговото въвеждане. България посочи, че текущите геополитически условия допълнително усложняват реализирането на приоритетите и целите в Европейската зелена сделка и Европейския закон за климата, но същевременно подчертават и нуждата от бързо намиране на ефективни решения и изграждане на стабилна, ефективна и балансирана рамка, която отчита и значително различаващите се национални особености. Подчерта, че рисковете, свързани с енергийната сигурност, ясно показват нуждата от ускоряване на нисковъглеродния преход, бързото и по-широко навлизане на възобновяемата енергия, по-висока ресурсна и енергийна ефективност.

Съветът прие общ подход по предложението за Регламент относно батериите и отпадъчните батерии. Целите на законодателното предложение са свързани с подобряване на функционирането на вътрешния пазар, насърчаване на кръговата икономика и намаляване на въздействието на батериите върху околната среда и обществото през всички етапи от техния жизнен цикъл.

Министрите проведоха ориентационен дебат по предложението за Регламент относно предоставянето на пазара на Европейския съюз и износа от Съюза на определени стоки и продукти, свързани с обезлесяване и влошаване на състоянието на горите. Предмет на дискусия бяха някои определения от значение за оперативното прилагане на акта, както и начините за осигуряване на ефективна и изпълнима система за надлежна проверка. България подчерта ключова роля на проследимостта за спиране на процесите на обезлесяване, като същевременно изтъкна, че новите изисквания не следва да водят до допълнителна административна и финансова тежест.