Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2023 г. за реализиране на Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти.

Съгласно чл. 1, ал. 5, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. (обн., ДВ, бр. 66 от 1.08.2023 г., в сила от 1.01.2023 г.) са приети разходи в размер на 10 млн. лв. по централния бюджет за реализиране на Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти.

От Министерството на младежта и спорта е разработена Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. С протоколно решение на Министерският съвет от 18.10.2023 г. е одобрено стартирането на програмата, като на министъра на младежта и спорта е възложено да я реализира.

Във връзка с открита от Министерството на младежта и спорта процедура за набиране на проектни предложения по Националната програма са постъпили 36 проектни предложения. Всяко е оценено по критерии, които отчитат демографските процеси, икономическа и инвестиционна активност в региона, действащите спортни клубове и наличните спортни обекти и съоръжения.

Класирани и одобрени за финансово подпомагане са 20 проектни предложения, като общият финансов ресурс, необходим за финансовото им подпомагане от Министерството на младежта и спорта е в размер на 9 947 843 лв.