Одобрена е позицията на България за Съвета на ЕС по заетост и социална политика, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика, което ще се състои на 14 март 2022 г. в Брюксел. Дневният ред предвижда постигане на общ подход между държавите членки по предложението за Директива относно подобряването на баланса между половете сред директорите на дружества, регистрирани на фондовата борса, и свързани с това мерки.

В рамките на заседанието са планирани два ориентационни дебата на тема: "Борба срещу дискриминацията при наемане и насърчаване на разнообразието в света на труда: инструменти и опит“ и "Насърчаване на пълноценното участие на възрастните хора на пазара на труда“.

По отношение на Европейския семестър се очаква да бъдат одобрени Заключения относно Годишния обзор за устойчив растеж и Съвместния доклад по заетостта за 2022 г. Предвижда се също така одобряването на Заключения на Съвета по специалния доклад на Европейската сметна палата относно дългосрочната безработица.

Правителството одобри позицията на Република България за участие в редовното заседание на министрите на икономиката и на финансите на държавите членки на ЕС, което ще се проведе на 15 март 2022 г. в Брюксел, Белгия. По време на срещата участниците ще обсъдят предложението за директива за осигуряване на глобално ниво на данъчно облагане на мултинационалните групи в ЕС, предложението за Регламент за установяване на Механизъм за водородна корекция по границите(СВАМ), както и прегледа на икономическото управление в ЕС. Очаква се министрите да одобрят препоръка за освобождаване от отговорност на Европейската комисия по изпълнението на бюджета на ЕС за 2020 г., както и заключения относно насоките за бюджета за 2023 г., държавно подпомаганите експортни кредити и въвеждането на пакета за електронна търговия.

Правителството одобри резултатите от неформално заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. Дискусията на министрите на земеделието се фокусира върху темата "Консолидиране на благоприятни за климата модели в земеделието и горското стопанство: въглеродно земеделие“, въз основа на предварително разпространен от Френското председателство документ с въпроси за структуриране на дебата. Република България акцентира, че е необходимо да се запази конкурентоспособността и да се предостави достатъчна компенсация за земеделските стопани за допълнителните усилия, които трябва да направят в посока реализиране на поставените от Европейската комисия амбициозни цели за намаляване на парниковите емисии. Страната ни предвижда да предостави възможности за подпомагане по 10 доброволни схеми за климата, околната среда и хуманното отношение към животните ("еко схеми“). Прилагането на всяка една практика е възможно на базата на целенасочени инвестиции на ниво стопанство, свързани с модернизация на производствените процеси и внедряване на екологосъобразни решения, които следва да бъдат подкрепени финансово по адекватен начин. Някои държави членки, отбелязаха, че въглеродното земеделие предлага иновативни решения и е възможност за фермерите за подкрепа в прехода, осигурявайки допълнителен доход за тези, които се ангажират с устойчиви практики. Част от делегациите, обърнаха внимание върху значимостта на предоставянето на публични източници на финансиране, но не само по линия на Общата селскостопанска политика, и че като цяло моделът не може да бъде базиран само на частни инициативи.

Правителството одобри резултатите от участието на България в неформалното заседание на министрите по заетостта и социалната политика, което се проведе на 15 февруари 2022 г. в гр. Бордо, Франция. По време на форума се състоя дискусия относно въздействието на цифровия и климатичен преход върху пазара на труда. В рамките на заседанието се проведоха и три паралелни работни сесии, свързани с инвестирането в умения за работните места на бъдещето, осигуряването на подкрепа за професионалните преходи и възможността за подобряване на социалния диалог в контекста на зеления и дигиталния преход.

Министерският съвет одобри доклада с резултатите от заседанието на Съвет "Общи въпроси" (СОВ), което се проведе на 22 февруари 2022 г. в Брюксел. България бе представена от заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев. Министрите стартираха подготовката на мартенския Европейски съвет, като обмениха мнения по проекта на анотиран дневен ред, включващ темите COV1D-19, Европейски семестър, енергетика, сигурност и отбрана. На СОВ се проведе ориентационен дебат относно засилването на подготвеността, способността за реакция и устойчивостта при бъдещи кризи. В рамките на СОВ се проведе изслушване по процедурата по чл. 7, ал. 1 от ДЕС в областта на върховенството на правото. Председателството на Съвета на ЕС запозна министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа. ЕК информира за актуалното състояние на отношенията ЕС-Обединеното кралство, свързани с прилагането на Протокола за Северна Ирландия.

Правителството одобри позицията на България за неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика (формат "Телекомуникации“) на 8-9 март 2022 г. в гр. Париж и гр. Невер, Република Франция. Българската страна ще подкрепи общ призив на страните към цифровите компании относно дезинформацията и манипулирането на информация в интернет. Важно е системите на цифровите компании да не се превърнат в средство за разпространение на омраза, страх и дезинформация, а техните услуги да останат надеждни и безопасни за потребителите. Министрите ще проведат дебат на тема "Устойчивост на електронните съобщителни инфраструктури и мрежи в Европа“, в който България ще акцентира върху подводните кабели като една от ключовите електронни съобщителни инфраструктури за укрепване на международната свързаност на ЕС. Предвижда се провеждането на пленарна сесия на тема "Защита на европейското киберпространство“. Засилването на сътрудничеството в ЕС и укрепването на солидарността на техническо и на оперативно ниво е от съществено значение за гарантиране на киберсигурността и устойчивостта на ЕС в цифровата област. Българската страна ще подкрепи съвместния призив на държавите членки на ЕС за укрепване на капацитета на ЕС за киберсигурност.