Министерският съвет прие решение, с което одобрява проект на Закон за допълнение на Закона за ратифициране на Конвенцията, приета от Съвета в съответствие с чл. 34 от Договора за Европейския съюз, за взаимопомощ по наказателноправни въпроси между държавите членки на Европейския съюз, и на Протокола, съставен от Съвета в съответствие с чл. 34 от Договора за Европейския съюз към Конвенцията за взаимопомощ по наказателноправни въпроси между държавите членки на Европейския съюз. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Със законопроекта се допълва уредбата за взаимопомощ по наказателноправни въпроси и се изпълнява поетият ангажимент от Република България като държава членка на Европейския съюз, участваща в засиленото сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, в съответствие с чл. 105, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2017/1939 да се осигури възможност Европейската прокуратура да действа като съдебен орган по отношение на съответните правни актове на Съюза и тяхното прилагане между Европейската прокуратура и държавите членки, неучастващи в установеното засилено сътрудничество за нейното създаване.

Министерският съвет прие също така решение, с което одобрява проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ратифициране на Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси и Допълнителния протокол към нея, Конвенцията за трансфер на осъдени лица и Европейската конвенция за екстрадиция с двата допълнителни протокола към нея.

Със законопроекта се допълва уредбата за взаимопомощ по наказателно-правни въпроси и се изпълнява поетия ангажимент от Република България като държава членка на Европейския съюз, участваща в засиленото сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, да се даде възможност Европейската прокуратура, при упражняването на своите правомощия съгласно Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета, да се счита за съдебен орган за целите на отправянето на искания за взаимопомощ съгласно Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси от 1959 г. и допълнителните протоколи към нея, както и за целите на предоставяне, по искане на друга договаряща страна в съответствие е Конвенцията от 1959 г. и протоколите към нея, на информация или доказателства, които Европейската прокуратура вече е придобила или може да придобие след започването на разследване в област от нейната компетентност.